Την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο πρόγραμμα προσαρμογής επισημαίνει η Goldman Sachs, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στη χώρα.
Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα στη σημερινή της έκθεση για την ελληνική οικονομία, η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία επικυρώθηκε χθες από το κοινοβούλιο, θέτει τις βάσεις για επίσπευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αποτελεί προϋπόθεση για την τόνωση των πιστώσεων.
Ως ενθαρρυντική ένδειξη για τη διαδικασία της προσαρμογής, οι συντάκτες της έκθεσης υποδεικνύουν τη συγκρατημένη αντίδραση των πολιτών ενάντια στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα σταθερά ποσοστά δημοτικότητας που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία.
Στις θετικές οικονομικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος, η συνεχιζόμενη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, όμως, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν αντανακλούν τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και για το λόγο αυτό οι συντάκτες προχωρούν σε τέσσερις προτάσεις που εκτιμούν ότι θα επιφέρουν αποκλιμάκωση των spread σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Καταρχάς, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η στάση του «ευρωπαϊκού πυρήνα» έναντι της Ελλάδας, εν όψει των εκλογών στη Γερμανία, καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων στη χώρα προκειμένου να αντισταθμιστούν οι σφοδρές επιπτώσεις της λιτότητας.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs, για τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές οι ενδείξεις περαιτέρω σταθεροποίησης της οικονομίας. Τέλος, από τεχνικής πλευράς, στην αποκλιμάκωση των spreads θα συνέβαλε η διεύρυνση της βάσης των επενδυτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, αναφέρει η έκθεση.