Το εισαγγελικό έγγραφο για τη ΔΕΚΑ καταδεικνύει ευθύνες μελών της κυβέρνησης

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 15:03

Το έγγραφο που απέστειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Ασπρογέρακας προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη καταδεικνύει ευθύνες μελών της κυβέρνησης, του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΚΑ, αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πράξεις ή παραλείψεις στην άσκηση των καθηκόντων τους, που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα και διαχείριση της ΔΕΚΑ την προεκλογική περίοδο.

«Eχουμε την τιμή να σας διαβιβάσουμε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 2 εδ.β του Συντάγματος, τη συνημμένη δικογραφία που περιλαμβάνει το υλικό που συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια άλλης προκαταρκτικής εξέτασης, σε εκτέλεση των υπ’ αριθμούς Α2000/3076/1-8-2000 και Α2000/3076/7-2-2001 παραγγελιών του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα με τις από 24/7/2000 και 20/12/2000 μηνυτήριες αναφορές του Βουλευτή Μ. Εβερτ, σχετικές με την οικονομική δραστηριότητα και διαχείριση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΔΕΚΑ ΑΕ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) διότι προκύπτουν στοιχεία που σχετίζονται με μέλος της Κυβέρνησης και υφυπουργούς για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ασπρογέρακας αναφέρεται στη δραστηριότητα της ΔΕΚΑ ΑΕ κατά την περίοδο από 21 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2000, κατά την οποία, η επιχείρηση αγόρασε μετοχές των εταιρειών ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ και Εμπορικής Τράπεζας. Οπως σημειώνει, με εισήγηση του προέδρου της ΔΕΚΑ ΑΕ Ι. Κουσουλάκου, η επιχείρηση προέβη σε «άτυπη προώθηση μετοχών» με επαναλαμβανόμενες μαζικές συναλλαγές, χωρίς να διενεργηθεί ο αναγκαίος και επιβεβλημένος οικονομικός έλεγχος, που επιτάσσει η επιμελής και χρηστή διαχείριση.

Σύμφωνα με το έγγραφο, «διακρίνεται η χρηματιστηριακή απάτη, δεδομένου ότι επηρεάστηκε η επιδίωξη των ορθών τιμών των μετοχών και διαταράχθηκε από συνθήκες τεχνητής διόγκωσης, ώστε μη καθαρά οικονομικοί συντελεστές προσφοράς και ζήτησης, υποκείμενοι σε μονοπωλιακές πιέσεις και τεχνητές επιδράσεις να συντελέσουν στην εξαπάτηση της αγοράς και στη μακροχρόνια ζημία των συναλλασσομένων, οι οποίοι βασίστηκαν σε απατηλές τιμές στο Χρηματιστήριο».

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών εκτείνει τις ευθύνες, πέραν του δ.σ. της ΔΕΚΑ ΑΕ, και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διότι δεν υλοποίησε την «ελεγκτική αρμοδιότητά της».

Επίσης, χαρακτηρίζει «ζημιογόνο» τη διαχειριστική δραστηριότητα της ΔΕΚΑ ΑΕ και εκτιμά ότι εμπλέκονται ο υπουργός Οικονομικών και οι υφυπουργοί Οικονομικών της παραπάνω περιόδου καθώς εποπτεύουν και εγκρίνουν τις αποφάσεις του δ.σ. της ΔΕΚΑ ΑΕ.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμα ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του αναθεωρημένου άρθρου 86 του Συντάγματος δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν «εκ μέρους μας» ποινικές ευθύνες, προκειμένων αξιόποινων πράξεων που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τα σχετικά στοιχεία διαβιβάζονται στη Βουλή, προκειμένου αυτή να αποφασίσει για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα