Ν. Μηταράκης: Λάβαμε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στην ΓΔΙΕ

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 11:34
UPD:15:16
G4PHOTOS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

O υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης.

Στις «σημαντικότατες θεσμικές αλλαγές» για την ενίσχυση της διαφάνειας στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων αναφέρεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Επικαλούμενο στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα που ξεκίνησε μετά τη σύλληψη των τεσσάρων υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης την περασμένη άνοιξη, το δημοσίευμα κάνει λόγο για εικόνα «σήψης», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η Διεθυνση έχει μετατραπεί σε «γαλάζιο βιλαέτι».

Όπως διευκρινίζει στην απάντησή του ο κ. Μηταράκης το θέμα στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα «σχετίζεται αποκλειστικά με υποθέσεις που αφορούν στην περίοδο πριν από τις εθνικές εκλογές».

Τονίζει επίσης ότι στην κατεύθυνση του «εσωτερικού ελέγχου», ο νέος επενδυτικός νόμος «προβλέπει τη σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης, το οποίο θα διενεργεί συστηματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους των ιδιωτικών επενδύσεων, που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο». Ακόμη, «προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων από εξωτερικούς πιστοποιημένους ελεγκτές, οι οποίοι θα ελέγχονται με τη σειρά τους από το Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης.

Όσον αφορά στις συνθήκες φύλαξης των επενδυτικών φακέλων, συνεχίζει ο κ. Μηταράκης, «αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με σχετική εγκύκλιο, δημιουργήθηκε Γραμματεία, η οποία μετέφερε και φυλάσσει τους φακέλους σε ειδικό ασφαλή χώρο».

Σχετικά με τους τέσσερις υπάλληλους (για τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών), ο υφυπουργός υπενθυμίζει ότι η υπηρεσία τους έθεσε άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία. Επισημαίνει ακόμη ότι μετά τα γεγονότα του Απριλίου 2012, «όσοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων υπηρετούσαν πλέον των δεκαπέντε ετών στην Υπηρεσία αυτή, μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, παρότι, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι καμία ανάμειξη δεν είχαν με τα φαινόμενα διαφθοράς που ανακαλύφθηκαν». Επιπλέον, «στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών  Επενδύσεων, έχουν εκδοθεί τρεις προκηρύξεις για τη στελέχωσή της και έχει ανανεωθεί σημαντικά το προσωπικό της».

Ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει ακόμη ότι με την υπ΄αρ. 159/1705/16.1.2013 εγκύκλιο αποφασίσθηκε η ενημέρωση των επενδυτών για την πορεία της επένδυσής τους να γίνεται από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, σε προκαθορισμένο χώρο και χρόνο, προκειμένου να αποφεύγεται η επικοινωνία των επενδυτών με τους αξιολογητές της επένδυσής τους.

«Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι λάβαμε άμεσα θεσμικά μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στην ΓΔΙΕ», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση της Γενικής Διευθύντριας και της Προϊσταμένης Ελέγχων, ο υφυπουργός δηλώνει ότι «οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν έχουν ενοχλήσει πολλούς» και διευκρινίζει ότι οι αλλαγές σε ανώτερα κλιμάκια «πραγματοποιούνται είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω χαμηλής απόδοσης, η οποία στην περίπτωση της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων αποδεικνύεται από τα ποσοστά απορρόφησης των ενισχύσεων».

«Στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, η ανάγκη δημιουργίας αλλά και διατήρησης θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της υγιούς λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι άμεση και επιτακτική. Όλα τα άλλα που αναφέρονται ως αιτίες για την απομάκρυνσή τους, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά δεδομένα», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα