Γ. Περιστέρης: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τις ΑΠΕ

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 15:23
UPD:15:23

Την εκτίμηση ότι οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΚΑ στο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι σωστές ως προς τις προθέσεις τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή Γ. Περιστέρης.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη αναστολής της εισόδου νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα με την οποία, όπως είπε, συμφωνούν πολλοί φορείς της αγοράς.

Εξέφρασε, ωστόσο, τον προβληματισμό του για το πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη ορισμένα από τα μέτρα μέσω των οποίων επιχειρούνται κατά τα άλλα απαραίτητες, όπως είπε, αλλαγές. Συγκεκριμένα, η επιβολή τέλους διακράτησης αδειών στους επενδυτές επί της ουσίας ισοδυναμεί με τη επιβολή ετήσιου προστίμου σε επενδυτές που καθυστερούν με υπαιτιότητα του Δημοσίου και όχι των ιδιωτών.

Ο κ. Περιστέρης τάχθηκε επίσης κατά της επιβολής έκτακτης εισφοράς σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και σε εκείνες που δεν ευθύνονται για το έλλειμμα του λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών.

«Τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα υδροηλεκτρικά, τα αιολικά κι η βιομάζα είναι πλέον απολύτως ανταγωνιστικά ως προς το κόστος με τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ενώ έχουν τα επιπλέον εξαιρετικά πλεονεκτήματα της μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την αποφυγή εισαγωγών καυσίμων και της αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας που φτάνει έως και το 80%. Άρα, θεωρούμε ότι είναι άδικος και καταστροφικός ο οριζόντιος τρόπος αντιμετώπισης των τεχνολογιών ΑΠΕ», είπε ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΤΕΝΕΡΓ



Σχολιασμένα