Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 18:03

Οι φήμες για ελλείψεις στα καύσιμα οδήγησαν στα ύψη τη βενζίνη σε πολλές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι διαβεβαιώσεις από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα και από τον ΟΠΕΚ ότι αν χρειαστεί θα αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, καθησύχασαν τις αγορές και οδηγούν προς σταθεροποίηση τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Το μπρεντ για μελλοντικές παραδόσεις έπεσε 46 σεντς στα 28,60 δολάρια το βαρέλι. Οι τρέιντερς δεν βλέπουν σημαντικές επιπτώσεις στις παραδόσεις πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, παρά τους φόβους που εκδηλώθηκαν χτες, ότι οι επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον σχετίζονται με τη βία στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και ότι ενδέχεται να υπάρξουν στην περιοχή αμερικανικά αντίποινα.

Σήμερα επικρατούσαν διαμετρικά αντίθετοι φόβοι, ότι δηλαδή η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μπορεί να μειωθεί ως αποτέλεσμα του κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της απειλής για παγκόσμια ύφεση.

«Μεσοπρόθεσμα, εκφράζονται φόβοι για επιδείνωση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης...για κάθε μία μονάδα μείωσης του ρυθμού παγκόσμιας ανάπτυξης μειώνεται η ζήτηση πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα», εκτιμά ο Ανταμ Σεμίνσκι της Deutsche Bank.

Η αναστάτωση που επικρατεί πάντως από χτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε αφορμή για να ανατιμηθεί έστω και προσωρινά η βενζίνη, η οποία σε ορισμένες περιοχές διπλασιάστηκε και σε πολλά πρατήρια καυσίμων παρατηρήθηκαν ουρές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα