Ημερίδα για το πρόγραμμα άνεργων νέων ναυτικών

Βολές από ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΜΕΝ
Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 17:01
UPD:17:26
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ναυτιλίας, το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου.

Ημερίδα για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ», για την ενίσχυση της απασχόλησης των άνεργων νέων ναυτικών θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) Α.Ε., Ακτή Μιαούλη 12. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και των δυνητικά ωφελούμενων του πιλοτικού προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ», μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που σχεδίασε και θα υλοποιήσει το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ).

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα κηρύξει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ναυτιλίας, το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου, να λάβουν ικανοποιητική αποζημίωση και να έρθουν σε επαφή με τους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες τους ώστε να τους πείσουν για τις εργασιακές δυνατότητές τους.

Το πρόγραμμα, συνολικού ποσού 6.423.150 ευρώ αφορά 1.000 άνεργους νέους ναυτικούς, με συνδυασμό θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης επί πλοίου.

Το πρόγραμμα είναι το πρώτο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. 

Έντονες επικρίσεις από ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΜΕΝ

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ Aντωνόπουλος Γιώργος και ο Γ. Γραμματέας Β’ ΠΕΜΕΝ Ιωάννης Μαγγανας, μέλη και οι δύο του δ.σ. του ΓΕΝΕ, διατυπώνουν εντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης.

Όπως λένε, το πρόγραμμα αυτό όπως και ανάλογα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας στο χερσαίο χώρο όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους άνεργους αλλά  απευθύνεται σε νέους κάτω των 30 ετών ανασφάλιστους με 800 ευρώ αμοιβή για τα κατώτερα πληρώματα και 1000 ευρώ για τους αξιωματικούς.

«Χωρίς ντροπή περιφέρουν 6 εκατομμύρια ευρώ μπροστά από τα μάτια 4.500 χιλιάδων ανέργων με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΝΕ, λέγοντας τους ότι το ποσό αυτό δεν τους αφορά αλλά προορίζεται για "νέους" ανέργους, παίζοντας με τη δραματική κατάσταση στην οποία η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους έχει φέρει και επενδύοντας σε αυτήν. Επικαλούνται την "επαγγελματική δεξιότητα»" και την «"εργασιακή εμπειρία" και την ίδια στιγμή την αρνούνται στους νέους των ΑΕΝ».

Αναφέρονται ακόμη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση επεκτείνει την απελευθέρωση στα πλοία της ακτοπλοΐας και της γραμμής Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ιταλία, διευρύνοντας την "μαύρη" - ανασφάλιστη εργασία, καταδικάζοντας χιλιάδες ναυτεργάτες και τις οικογένειες τους σε αργό θάνατο».

Όπως λένε, «το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να "εμβολίσει" τους ναυτεργάτες με δικαιώματα, να δημιουργήσει κλίμα νέων εργασιακών σχέσεων στα επίπεδα που αξιώνουν οι εφοπλιστές, επικαλούμενοι την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα