Κομισιόν: Πλατφόρμα για τη χρηστή διακυβέρνηση στον φορολογικό τομέα

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 13:35
UPD:13:55
EPA/JULIEN WARNAND

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα φορολογίας και τελωνείων Algirdas Semeta.

Μία νέα πλατφόρμα για τη χρηστή διακυβέρνηση στον φορολογικό τομέα εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η πλατφόρμα θα παρακολουθεί την πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων.

Επιδίωξη της Κομισιόν είναι να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική ανάληψη δράσης από τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων, εντός συντονισμένου πλαισίου της Ε.Ε..

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις ενέργειες του σχεδίου δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή για την πάταξη της φοροδιαφυγής τον Δεκέμβριο 2012. Ειδικότερα, η πλατφόρμα θα παρακολουθεί την πρόοδο που θα σημειώνεται όσον αφορά τις δύο συστάσεις που συνδέονται με το εν λόγω σχέδιο δράσης:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Συνέντευξη Τύπου Α. Σεμέτα

Η πρώτη σύσταση προβλέπει αυστηρή στάση της Ε.Ε. έναντι των φορολογικών παραδείσων, η οποία υπερβαίνει τα ισχύοντα διεθνή μέτρα. Με τη χρήση κοινών κριτηρίων, τα κράτη μέλη καλούνται να προσδιορίσουν τους φορολογικούς παράδεισους και να τους θέσουν σε εθνικές μαύρες λίστες.

Η δεύτερη σύσταση αφορά τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και προβλέπει τρόπους εξουδετέρωσης των δυνατοτήτων που εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για να αποφεύγουν την καταβολή του φόρου που τους αναλογεί. Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η ενίσχυση των διατάξεων για την πάταξη των καταχρήσεων στις διμερείς φορολογικές συμβάσεις της ΕΕ, στην εθνική νομοθεσία και στη νομοθεσία της ΕΕ περί εταιρειών.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόμενων μερών (εθνικές φορολογικές αρχές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακοί φορείς, ΜΚΟ και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς), διευκολύνοντας, σύμφωνα με την Κομισιόν, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τον καλύτερο συντονισμό σε ό,τι αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Η πρώτη συνεδρίαση της πλατφόρμας έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τις 10 Ιουνίου 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα