Περαιτέρω μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες catering

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 10:18
UPD:11:01
Shutterstock

Μειωμένος κατά 7,6% στα 300 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών του εταιρειών catering το 2011, όπως προκύπτει από χρηματοοικονομική ανάλυση που έκανε η Hellastat σε δείγμα εταιρειών του κλάδου.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία σε πρόσφατη μελέτη της, η οικονομική ύφεση έχει έντονα αρνητική επίπτωση στη ζήτηση υπηρεσιών catering, καθώς οι εταιρείες περιορίζουν τα κονδύλια που διαθέτουν για συνεστιάσεις, εκδηλώσεις προώθησης και διαφήμισης κ.λπ. Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε συγκράτηση των δαπανών για δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων.

Η Hellastat παρατηρεί επίσης ότι η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις του κλάδου οδήγησε στην περαιτέρω πτώση της αγοράς, με αρκετές εταιρείες να έχουν πλέον καταστεί ζημιογόνες. Επιπλέον, ο τομέας του catering, όντας σε μεγάλο βαθμό B2B κλάδος, υφίσταται σημαντικές καθυστερήσεις αναφορικά με την είσπραξη των απαιτήσεων από τους πελάτες, τόσο ιδιωτικές εταιρείες, όσο και φορείς του Δημοσίου.

Σημαντική πτώση έχει υποστεί και ο τομέας του αεροπορικού catering. Οι πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας δείχνουν διαρκή πτώση, με τον αριθμό τους να μειώνεται σε 173.000 το 2011 (-9,6% έναντι του 2010), ενώ στο 11μηνο του 2012 η υποχώρηση εντάθηκε περαιτέρω σε 11,2% σε ετήσια βάση. Οι αεροπορικές εταιρείες περικόπτουν το κόστος των υπηρεσιών catering, μειώνοντας την ποικιλία ή την ποσότητα των παρεχόμενων γευμάτων.

Εκτιμάται πάντως ότι η αναμενόμενη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2013 θα έχει θετική επίδραση στον κλάδο.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, θετικές προοπτικές εντοπίζονται στην επέκταση των συνεργασιών με ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσω του συνεδριακού τουρισμού, τομέας με περιορισμένη ακόμα δραστηριότητα στην Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα