Εντονη φημολογία για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων σ' όλο τον κόσμο

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 20:02
UPD:20:25

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ενήργησαν άμεσα, παρέχοντας ρευστότητα στις αγορές, προκειμένου να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να στηρίξουν το δολάριο.

Στο μεταξύ φημολογείται έντονα άμεση και συντονισμένη μείωση των επιτοκίων στις αναπτυγμένες χώρες, όπως έγινε το 1987, μετά το «κραχ» της Γουόλ Στριτ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έθεσε στη διάθεση των αμερικανικών τραπεζών 38,25 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των αποθεματικών τους. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ ΜακΝτόνοου είχε δηλώσει ότι η Φεντ θα προσθέσει στο τραπεζικό σύστημα όσα αποθεματικά χρειαστούν. Η σημερινή απόφαση για την αύξηση των τραπεζικών αποθεματικών ήταν η πρώτη πράξη ανοικτής αγοράς από τη Φεντ της Νέας Υόρκης, μετά τη χτεσινή καταστροφή.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δανείζει τις αγορές με 63 δισ. δολάρια και η Τράπεζα της Ιαπωνίας με 17 δισ. δολάρια. Την κίνησή τους ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης και της Ταϊλάνδης. Η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσφέρθηκαν να τροφοδοτήσουν με χρήμα τις αγορές, όπου χρειαστεί.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ταχεία δημοπρασία στη διατραπεζική αγορά σε σταθερό επιτόκιο 4,25%», ώστε να κρατήσει ήρεμες τις αγορές.

«Ενδέχεται να δούμε αιφνιδιαστικές περικοπές των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, όπως έγινε με το κραχ της Wall Street το 1987», ήταν η πρόβλεψη του Mansoor Mohi-uddin, οικονομολόγου στην UBS Warburg στη Σιγκαπούρη.

Αποτέλεσμα των συντονισμένων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών σήμερα ήταν η ανάκαμψη του δολαρίου. Η Φέντεραλ Ριζέρβ, όπως έγινε γνωστό από την Τράπεζα της Αγγλίας, ζήτησε από τις κεντρικές τράπεζες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές τους σε δολάρια για να αποφύγουν την επέκταση της αναστάτωσης στις αγορές συναλλάγματος. Πολλές τράπεζες στην Ευρώπη περιόρισαν τις διατραπεζικές συναλλαγές τους, ως ένδειξη σεβασμού προς την τραγωδία των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα