Στην Ελλάδα το ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. και φθάνει στο 4% παρουσιάζοντας τάσεις περαιτέρω μείωσης, σύμφωνα με εμπειρική έρευνα του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, όπου τονίζεται ότι η ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν ταυτίζεται με τη πολιτική απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία, οι αγορές εργασίας των οποίων δεν θεωρούνται απορυθμισμένες, τα ποσοστά μερικής απασχόλησης είναι υψηλά και ανέρχονται σε 24,1% και 20,3%, αντίστοιχα, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέρχεται στο 17,9%.
Στην έρευνα αμφισβητείται ότι αιτία των χαμηλών ποσοστών μερικής απασχόλησης στη χώρα μας είναι οι περιορισμένες αμοιβές, και αναφέρεται ότι στην Πορτογαλία όπου το ύψος των μισθών είναι ανάλογο με της Ελλάδας το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 10,8%, ενώ στη Γαλλία αν και το ύψος των αποδοχών είναι υψηλότερο του μέσου κοινοτικού όρου, η μερική απασχόληση υπολείπεται από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.
Στην Ελλάδα το ποσοστό προσωρινής απασχόλησης κυμαίνεται στο 9% έναντι 12,6% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ η πλειονότητα των μερικά και προσωρινά απασχολουμένων σε διάστημα ενός έτους τοποθετείται σε θέση πλήρους απασχόλησης (32,7% οι άνδρες και 25,5% οι γυναίκες).
Στην έρευνα τονίζεται ότι η αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας παρεμποδίζεται από την μεγάλη έκταση της αυτοαπασχόλησης και την ύπαρξη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.