Αισιοδοξία από τα εταιρικά νέα

Ανοδος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Τρίτη, 15 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:32

ΜΕ ΑΝΟΔΟ άνοιξε η εβδομάδα στη Wall Street, καθώς τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα χρηματοοικονομικών εταιρειών, όπως Citigroup, απομάκρυναν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των εταιρικών κερδών, καθώς η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου κορυφώνεται.

Ξέχασαν τον πόλεμο

Ο πόλεμος στο Ιράκ πέρασε σε δεύτερη θέση στους κύκλους των επενδυτών, καθώς οι τελευταίοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα περισσότερων από 1.300 επιχειρήσεων μόνο αυτή την εβδομάδα.

Η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε 2%, ενώ της ΙΒΜ κατά 1,5% εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 147,69 μονάδες, ποσοστό 1,80%, φθάνοντας στις 8.351,10 μονάδες. Με άνοδο 26,10 μονάδων, ποσοστό 1,92%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.384,95 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά στην αρχή της εβδομάδας ακολουθώντας την πορεία της αγοράς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αν και οι επενδυτές έδειξαν γενικά επιφυλακτικοί περιμένοντας τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου από μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,02%, και 1,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υπερβαίνει ξανά τις 800 μονάδες, ενώ εξ ίσου σημαντικά ήταν τα κέρδη των δεικτών στα εθνικά χρηματιστήρια (Λονδίνο +1,08%, Παρίσι +1,3, Ζυρίχη +1,02%).

Οι όγκοι συναλλαγών, ωστόσο, ήταν χαμηλοί τάση που προβλέπεται να συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες εν όψει των αργιών του Πάσχα της Καθολικής Εκκλησίας (Παρασκευή και Δευτέρα).

Οι επενδυτές καθημερινά στρέφουν το βλέμμα τους από το Ιράκ προς τα οικονομικά δεδομένα και ειδικά στα εταιρικά κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Ξεχώρισαν

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκε η μετοχή της mmO2 (+6,5%) στον απόηχο της αναβάθμισης της μετοχής από την επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch, ενώ ακολούθησαν οι Vivendi Environment, Lloyds TSB (+3,6%), H&M, Burberry, Safeway, Adeco (-2,7%), Ahold (-6,3%), Portugal Telecom (-5,6%).

Στο Τόκιο

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε χάσει το 0,82% της αξίας του για να υποχωρήσει στις 7752,10 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα