Περιμένοντας τα εταιρικά νέα

Μικρές διακυμάνσεις στη Νέα Υόρκη
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:44

ΣΕ ΣΤΕΝΟ πλαίσιο διακυμάνσεων κινήθηκαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο μετά τα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα και τα αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

Αρχικά οι μετοχές στηρίχθηκαν από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ΙΒΜ, η προειδοποίηση όμως της General Motors συγκράτησε τον ενθουσιασμό. Η μετοχή της ΙΒΜ ενισχύθηκε 3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ αντίθετα η μετοχή της GM υποχώρησε περισσότερο από 2%, μετά την προειδοποίηση ότι «δεν είναι σίγουρη για την ικανότητά της να ανταποκριθεί στους φετινούς στόχους της».

Επίσης, τα αρνητικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου που ανακοίνωσε η Φέντεραλ Ριζέρβ επιβάρυναν το κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 51,26 μονάδες, ποσοστό 0,61%, φθάνοντας στις 8.402,36 μονάδες. Με άνοδο 6,06 μονάδων, ποσοστό 0,44%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.391,01 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση χθες, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στα αισιόδοξα -μέχρι στιγμής- μηνύματα για την κερδοφορία του πρώτου τριμήνου που έστειλαν οι Adecco, Philips, ING.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με κέρδη 1,7% στις 822 μονάδες, με την αναλογία κερδισμένων/χαμένων να βρίσκεται στο πέντε προς ένα.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται πλέον 20% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχε υποχωρήσει στα μέσα Μαρτίου. Σημαντικά ήταν τα κέρδη των δεικτών στα εθνικά χρηματιστήρια, με το Παρίσι να ενισχύεται κατά 1,6%, το Λονδίνο να κερδίζει 1,75% και τη Ζυρίχη να κλείνει 2,5% πάνω.

Χρηματιστές ανέφεραν πως οι επενδυτές δείχνουν ανακουφισμένοι έχοντας αφήσει πίσω τους την αβεβαιότητα για τον πόλεμο στο Ιράκ και εστιάζουν τώρα στην οικονομία και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο Ντέιβιντ Μπράουν, της Bear Sterns, κάνει ένα βήμα πιο μπροστά εκτιμώντας πως η τριετής πτώση των χρηματιστηρίων τέλειωσε για να επισημάνει, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει δεν πρόκειται να είναι θεαματική.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Adecco (+15,2%), Philips Electronics (+3,9%), ING Groep (+4,8%), Aegon (+8,9%), Munich Re (+8,35%), Aviva (+7,9%), Carrefour (+3,5%), Deutsche Telekom (+2,4%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα