Τα μέτρα χαλάρωσης στην Ιαπωνία στο επίκεντρο των ΔΝΤ, G20

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 12:53
UPD:13:30
REUTERS/YUYA SHINO

Ενας άντρας περνά μπροστά από το κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας. Τα δυναμικά μέτρα χαλάρωσης που εξήγγειλε η Τράπεζα της Ιαπωνίας με στόχο την τόνωση της οικονομίας, έχουν οδηγήσει το γεν σε χαμηλά πολλών ετών έναντι του δολαρίου.

Τα πρωτοφανή μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολογούνται στην Ιαπωνία θα αποτελέσουν κυρίαρχο θέμα συζήτησης την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και στη σύνοδο του G20 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο αξιωματούχοι που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο, «όλοι θέλουν μία ισχυρή ιαπωνική οικονομία», ωστόσο, οι συνέπειες της χαλαρής νομισματικής πολιτικής χρίζουν προσοχής και πρέπει να διερευνηθούν.

Τα δυναμικά μέτρα χαλάρωσης που εξήγγειλε η Τράπεζα της Ιαπωνίας με στόχο την τόνωση της οικονομίας, έχουν οδηγήσει το γεν σε χαμηλά πολλών ετών έναντι του δολαρίου.

«Η γενική άποψη είναι ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε η Ιαπωνία, οι οποίες επικεντρώνονται στα εγχώρια προβλήματά της, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης  προσθέτοντας ότι «θα συζητηθούν οι πιθανές συνέπειες εκτός της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Κατά πάσα πιθανότητα, οι  υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών του G20 θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Φεβρουάριο να αποφύγουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων στο Reuters.

Στη σύνοδο της G 20 θα υπάρξουν επίσης αντιπαραθέσεις για τους στόχους σχετικά με τη μείωση των κρατικών χρεών, με τις ΗΠΑ να τάσσονται κατά του προσδιορισμού στόχων, ενώ άλλες χώρες υποστηρίζουν την πρόταση για μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα σε κάτω από το 90% του ΑΕΠ.

Ορισμένα μέλη του G20 – στην οποία μετέχουν οι μεγάλες αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες – ανησυχούν ότι η θέσπιση αυστηρών στόχων μπορεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη ακόμη οικονομική ανάκαμψη, και άλλες χώρες φοβούνται ότι οι χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για μελλοντικές κρίσεις.

«Ο στόχος είναι και διατηρηθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα επιτευχθεί μέσω της  ανάπτυξης. Εμείς στηρίζουμε την αναπτυξιακή προσαρμογή», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα