ABN Amro : Εξαγοράζει τη βραζιλιάνικη Sudameris, αντί 741,5 εκατ. δολ.

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2003 09:49

Η ABN Amro Holding NV, η μεγαλύτερη ολλανδική τράπεζα, συμφώνησε να αγοράσει το τμήμα της ιταλικής τράπεζας Banca Intesa SpA, στη Βραζιλία, αντί 2,21 δισ. ρεάλ ή 741,5 εκατ. δολ. σε μετρητά και μετοχές, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ξένη τράπεζα στη χώρα.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, η ABN Amro, θα καταβάλει 527 εκατ. ρεάλ σε μετρητά και επιπλέον 1,77 δισ. ρεάλ σε μετοχές από το συγκρότημά της στη Βραζιλία, την Banco ABN Amro Real S.A., προκειμένου να αποκτήσει το 94,57% της Banco Sudameris Brasil S.A. Επίσης, σχεδιάζει να διαθέσει στο κοινό το υπόλοιπο των μετοχών της Sudameris, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο.

Με την επέκτασή της στη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής, τη στιγμή που οι ανταγωνίστριές της, όπως η Bank of America Corp., συρρικνώνονται, η ABN Amro βασίζεται στην ικανότητα της κυβέρνησης να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη, με τη συνέχιση αποπληρωμής των χρεών της.

Η Βραζιλία, με 170 εκατ. κατοίκους, είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της ABN Amro, σε επίπεδο καταναλωτικής πίστης, ενώ η εξαγορά, θα προσθέσει 16 δισ. ρεάλ στα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και 300 καταστήματα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Banca Intesa, προσπαθεί να πουλήσει το συγκρότημά της στη Βραζιλία, εδώ και ένα χρόνο. Οι συνομιλίες με την Banco Itau S.A., τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, η οποία δεν ελέγχεται από το κράτος, κατέρρευσαν όταν οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τίμημα της εξαγοράς. Αρχικά η Itau είχε προσφέρει 1,4 δισ. δολ. για τη Sudameris.

Η Banca Intesa προχωρά στη μείωση 20.000 θέσεων εργασίας ή το 1/3 του εργατικού της δυναμικού παγκοσμίως και πουλά τα τμήματά της, καθώς προσπαθεί να επιτύχει τη μείωση του κόστους κατά 1,5 δισ. ευρώ έως το 2005.

Η ABN Amro, δραστηριοποιείται στη Βραζιλία από το 1917. Εξαγόρασε την Banco Real το 1998, αντί περίπου 2,1 δισ. δολ., καθιστώντας την, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα καταναλωτικής πίστης, μαζί με τη Netherlands και την Midwest των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Banco ABN Amro Real, Fabio Barbosa, δήλωσε ότι η εξαγορά αυτή, αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της χώρας, Lula Inacio Lula da Silva και την ικανότητά του να τονώσει την ανάπτυξη και να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των χρεών της κυβέρνησης.

Οι μετοχές της ABN Amro, έχουν κερδίσει φέτος ποσοστό 3,9%, τη στιγμή που οι λοιπές τράπεζες του δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services, σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση. Χθες, οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 1,1%, φθάνοντας στα 16,03 ευρώ η μία, δίνοντας στην τράπεζα χρηματιστηριακή αξία 25,4 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα