Στηρίζει η Αυστρία το γερμανικό αίτημα για τροποποίηση της συνθήκης της Ε.Ε.

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 12:11
UPD:12:39
EPA/GEORGES SCHNEIDER

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ ανέφερε σήμερα ότι οι νέοι θεσμοί χρειάζονται την κατάλληλη νομική θεμελίωση πριν τη λειτουργία τους.

Σύμμαχο την Αυστρία βρίσκει η Γερμανία στο αίτημά της για τροποποιήσεις στη συνθήκη της Ε.Ε., προκειμένου να καταστεί δυνατή η τραπεζική ένωση. Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ είπε σήμερα ότι οι νέοι θεσμοί χρειάζονται την κατάλληλη νομική θεμελίωση πριν τη λειτουργία τους.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι η συνθήκη της Λισσαβόνας πρέπει να τροποποιηθεί για να είναι δυνατό να υπάρχουν κοινοί κανόνες για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών. «Αυτό είναι σωστό και το συμμεριζόμαστε», δήλωσε η Φέκτερ σε δημοσιογράφους.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα στοιχεία της τραπεζικής ένωσης -όχι μόνο η ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών- για να μπορέσουν οι χώρες να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για άμεση ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.

Εξάλλου, η ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας είπε ότι είναι σε καλό δρόμοι οι συζητήσεις με τον επίτροπο Ανταγωνσιμού Χοακίν Αλμούνια σχετικά με την αναδιάρθρωση της κρατικοποιημένης τράπεζας Hypo Alpe Adria.

Ο Αλμούνια έχει προειδοποιήσει ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει, εάν δεν παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο για την αναδιάρθρωσή της.

Η Φέκτερ δήλωσε ότι η Hypo βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις για να πωλήσει τραπεζικές μονάδες της, κάτι που είναι δύσκολο λόγω των συνθηκών της αγοράς. «Πρέπει να έχετε κατά νου ότι η Hypo χρειαζόταν συνέχεια κρατική βοήθεια… και ο επίτροπος Αλμούνια έχει τονίσει ότι μία τράπεζα που λειτουργεί στην αγορά και ανταγωνίζεται άλλες τράπεζες δεν μπορεί να λαμβάνει κρατική βοήθεια», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα