Αγνόησαν τα θετικά νέα στη Ν.Υ.

Καλύτερο το κλίμα στην Ευρώπη
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:38

ΧΩΡΙΣ ενδιαφέρον κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τους επενδυτές να αγνοούν την ανακοίνωση των νέων θετικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα που έστειλαν μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας για την κερδοφορία του 2003.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν οριακές μεταβολές αργά το απόγευμα στην αγορά της Ν. Υόρκης, με τις μετοχές τεχνολογίας να ηγούνται των κερδισμένων στον απόηχο των θετικών κερδών που ανακοίνωσαν οι Nokia Corp και Broadcom Corp.

Οι επιλεγμένες μετοχές του χρηματιστηρίου ωστόσο δέχθηκαν πιέσεις από τις δυσοίωνες εκτιμήσεις που έκανε η αεροναυπηγική βιομηχανία United Technologies Corp.

Το ερώτημα που βασανίζει την αγορά είναι κατά πόσον θα επαληθευτεί η πρόβλεψη για ανάκαμψη κερδών και της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η ανάκαμψη.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,53%, ο δείκτης Nasdaq Composite ήταν ενισχυμένος κατά 1,63% και ο δείκτης της ευρύτερης αγοράς Standard & Poor's 500 κέρδιζε 1,04%.

Ενα θέμα που προβλημάτισε τους επενδυτές, παγκοσμίως, ήταν η είδηση πως το NYSE επιβεβαίωσε την ύπαρξη έρευνας για τις συναλλακτικές δραστηριότητες αρκετών χρηματιστηριακών εταιρειών της αγοράς που πραγματοποιούν πράξεις στην αίθουσα του χρηματιστηρίου.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 80,04 μονάδες, ποσοστό 0,97%, κλείνοντας στις 8.337,65 μονάδες. Με άνοδο 30,78 μονάδων, ποσοστό 2,21%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.425,50 μονάδες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Sun Microsystems Inc, Advanced Micro Devices Inc, Apple Computer, Biogen Inc και Sandisk Corp.

Στην Ευρώπη το κλίμα ήταν καλύτερο με τους επενδυτές να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στις μετοχικές αξίες της Γηραιάς Ηπείρου, που ευρέως θεωρούνται περισσότερο υποτιμημένες σε σχέση με τις αμερικανικές.

Οι δείκτες στα εθνικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρά και μεγάλα κέρδη (Φραγκφούρτη +2,6%, Παρίσι, +0,12%, Λονδίνο +0,9%). Στη βρετανική αγορά, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε σε μετοχές τραπεζών και τηλεπικοινωνιών, με τις δεύτερες να βρίσκουν στήριγμα στα ανακουφιστικά αποτελέσματα της Nokia.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης των 100 επιλεγμένων μετοχών κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη της τάξης του 2%, για να ανέβει 18% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχε υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά στις 12 Μαρτίου.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με απώλειες 0,73% στις 7821,9 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα