Μικρή επιβράδυνση στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2003 14:58

Μικτή εικόνα εμφανίζει η αγορά καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στο πρώτο δίμηνο του έτους. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν ότι οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων έχουν εισέλθει σε πτωτική τροχιά, ενώ από την άλλη πλευρά οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων «ανθίστανται». Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πάντως ότι στο δεύτερο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το σύνολο των στεγαστικών δανείων στο τέλος Φεβρουαρίου έφθασε τα 22,062 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 34,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή δείχνει μία μικρή επιβράδυνση, καθώς στο τέλος του 2002 οι χορηγήσεις της κατηγορίας αυτής αυξάνονταν με ρυθμό 35,5%. Η επιβράδυνση είναι πιο έντονη ειδικά στις χορηγήσεις των τραπεζών, καθώς το Φεβρουάριο ο ρυθμός αύξησης τους υποχώρησε στο 38,7% από 40,4% το Δεκέμβριο του 2002.

Στα καταναλωτικά δάνεια είναι εμφανές ότι τόσο οι τράπεζες όσο και το εμπόριο στηρίζονται κατά κύριο λόγο στις πιστωτικές κάρτες. Στο σύνολο τους οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων εμφανίζουν αύξηση το Φεβρουάριο κατά 26,2%, έναντι 24,2% το Δεκέμβριο. Ομως, η κατηγορία που εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνθηση είναι οι πιστώσεις με πλαστικό χρήμα. Ετσι, το Φεβρουάριο ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών επιταχύνθηκε στο 36,3% έναντι 33,1% που ήταν στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Οι χορηγήσεις των προσωπικών δανείων αυξάνονταν στο ίδιο διάστημα με ρυθμό 43,4% έναντι 39,6% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Αντιθέτως, οι χορηγήσεις των δανείων με δικαιολογητικά συνεχίζουν να εμφανίζουν μείωση κατά 11,5%.

Στο σκέλος των καταθέσεων διαφαίνεται μία στροφή των αποταμιευτών στο ταμιευτήριο, το οποίο προβάλλει ως ασφαλές καταφύγιο στην αυξημένη γεωπολιτική και επενδυτική αβεβαιότητα. Ετσι, το σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε το Φεβρουάριο κατά 4,2%, ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου των εγχωρίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2002. Αντίθετα τα ρέπος συνεχίζουν να μειώνονται με ρυθμό 18,2%.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα