Λουξεμβούργο: «Ναι» στην ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών από το 2015

Άρση τραπεζικού απορρήτου για τις χώρες της Ε.Ε.
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 12:36
UPD:12:53
REUTERS/EDGAR SU

«Έχουμε τη δυνατότητα να εισαγάγουμε χωρίς μεγάλες επιπτώσεις, την αυτόματη ανταλλαγή από την 1η Ιανουαρίου 2015», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την πρόθεση του Λουξεμβούργου να περιορίσει το τραπεζικό απόρρητο, αποδεχόμενο την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με την Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2015, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Έχουμε τη δυνατότητα να εισαγάγουμε χωρίς μεγάλες επιπτώσεις, την αυτόματη ανταλλαγή από την 1η Ιανουαρίου 2015», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο κ. Γιούνκερ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα αυξηθεί από το 2015, παραμένοντας ωστόσο ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Η απόφαση του Λουξεμβούργου ανακοινώνεται μια μέρα μετά τη συμφωνία των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης να συνεργαστούν πιο στενά για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας (G5) έστειλαν κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οποίο προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πέντε χωρών.

Στις πιέσεις δείχνει να υποκύπτει και η Αυστρία και να ακολουθεί το παράδειγμα του Λουξεμβούργου, σηματοδοτώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε χθες ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες του Λουξεμβούργου είναι σχεδόν δεκαπλάσιες του μεγέθους της οικονομίας της χώρας. Οι καταθέσεις πολιτών της Ε.Ε. στις αυστριακές τράπεζες εκτιμώνται περίπου στα 35 δισ. ευρώ και ισοδυναμούν περίπου με το 1/10 των συνολικών καταθέσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα