Μικρή άνοδος στη Σοφοκλέους

Τρίτη, 22 Απριλίου 2003 16:21
UPD:16:24

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ήταν σήμερα το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη από τις τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας πριν από τις αργίες του Πάσχα.

Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε σε μετοχές της περιφέρειας και στον κλάδο των τραπεζών, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, της Coca Cola, της Vodafone και της Intracom. H μετοχή του ΟΤΕ, η οποία κινήθηκε πτωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, «γύρισε» σε θετικό έδαφος κατά τα τελευταία λεπτά των συναλλαγών κλείνοντας με κέρδη 0,81%.

Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών ενισχύθηκε κατά 0,49% και διαμορφώθηκε στις 1.641,09 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 1.637,03 και τις 1.642,92 μονάδες.

Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 75,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων περίπου 3,1 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές http://www.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp . Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 97,7 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 243 σημείωσαν άνοδο (23 limit up), 64 υποχώρησαν και 49 παρέμειναν αμετάβλητες.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε και η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών. Τα σημαντικότερα κέρδη (6,13%) κατέγραψε ο κλωστοϋφαντουργικός ακολουθούμενος από το δείκτη τροφίμων-ποτών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,43%.

Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 2.380,03 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,63%. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 2,13%, ενώ οι τίτλοι της Εθνικής και της Εμπορικής ενισχύθηκαν κατά 0,18% και 0,88% αντιστοίχως. Η διοίκηση της Εθνικής θα ανακοινώσει αύριο μετά τη λήξη της αυριανής συνεδρίασης τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Η μετοχή της ΕΤΒΑ έκλεισε με άνοδο 2,79%. Η γενική συνέλευση των μετόχων της παραπάνω τράπεζας στις 18 Απριλίου αποφάσισε μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος ποσού 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2002. Δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι μετοχών της 22ας Απριλίου 2003. Από την Τετάρτη 23η Απριλίου 2003 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το ανωτέρω δικαίωμα.

Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες διυλιστηρίων (-0,79%) και επενδύσεων (-0,14%).

Τον υψηλότερο τζίρο σημείωσαν οι μετοχές: ΟΤΕ, Alpha Bank, Lantec, Εθνική Τράπεζα και Γερμανός.

Μετά τις αργίες των τελευταίων ημερών, η Σοφοκλέους αναμένεται να κινηθεί προς αναζήτηση τάσης, όπως επισημαίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ. Εκτιμά επίσης ότι η πορεία της αγοράς θα επηρεαστεί από την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, οι εντολές των ξένων θεσμικών και η πορεία των ξένων αγορών παραμένουν καταλύτες για τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα