Κάμψη της τιμής του αργού πετρελαίου

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2003 20:58

Κάμψη παρουσίασε σήμερα εκ νέου η τιμή του αργού στη διεθνή αγορά του Λονδίνου, κυρίως λόγω της απρόσμενης ανόδου των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο η τιμή του μπρεντ παράδοσης Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 24,44 δολάρια το βαρέλι (μείωση 1,14 δολάρια).

«Η γεωπολιτική κατάσταση στο Ιράκ και στην περιοχή δεν καθορίζουν πλέον τις αγορές», σχολίασε η στρατηγική αναλύτρια της CDC IXIS Capital Markets, Ρενέ Ντεφοσέ.

Αντίθετα, οι αγορές επηρεάζονται περισσότερο από την εκτίμηση ο ενδεκαμελής ΟΠΕΚ στην προσεχή σύνοδό του θα επιβάλει στα μέλη του μείωση ημερήσιας παραγωγής κατά συνολικώς ένα εκατομμύριο βαρέλια προκειμένου να υποστηριχθεί η τιμή.

Ομως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για μείωση της τρέχουσας υπερ-παραγωγής του καρτέλ, χωρίς να θιγεί το ισχύον σύστημα των ποσοστώσεων.

Ο ΟΠΕΚ στηρίζει σήμερα βραχυπρόθεσμη τιμή από τα 22 μέχρι τα 28 δολάρια το βαρέλι, διατείνονται αναλυτές προσκείμενοι στη σαουδαραβική και την αλγερινή κυβέρνηση.

Στο μεταξύ στη Βιένη έγινε γνωστό ότι σε περίπου 15 μέρες από τα κοιτάσματα των πετρελαιοπηγών του Ιράκ στη νότια Ρουμάιλα θα μπορούν να αντλούνται μέχρι και 800.000 βαρέλια ημερησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα