Απογοήτευση στις ευρωπαϊκές αγορές από τα εταιρικά νέα

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2003 10:35
UPD:10:43

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα των γερμανικών Siemens και Deutsche Bank.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.947,4 μονάδες μειωμένος κατά 0,48%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.936,6 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,88% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.929,28 μονάδες με απώλειες 1,52%.

Σημαντική πτώση, της τάξεως του 2,4%, σημειώνει ο τίτλος της Deutsche Bank. Ο κορυφαίος χρηματοπιστωτικός όμιλος της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2003 οι ζημίες του άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται και η μετοχή του ξενοδοχειακού ομίλου InerContinental Hotels, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές ότι στο δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη του θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

Η διοίκηση του ομίλου απέδωσε την υποχώρηση της κερδοφορίας στην κρίση που διέρχεται ο τουριστικός κλάδος μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και την επιδημία της άτυπης πνευμονίας, ενώ προανήγγειλε την περικοπή 800 θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 4,3%.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Siemens μετά την ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας ότι στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στα 568 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,28 δισεκ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η μείωση αυτή ήταν ωστόσο μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 14%, στα 18,23 δισεκ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για έσοδα ύψους 19,25 δισεκ. ευρώ.

Πιέσεις δέχεται και ο τίτλος της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics παρά την πρόβλεψη της διοίκησης για περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων στο δεύτερο τρίμηνο.

Αποθαρρυντικά ήταν τέλος τα νέα και από το χώρο της οικονομίας, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία υποχώρησε τον Απρίλιο στις 90,2 μονάδες - στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών - σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα