Απροσδόκητη αύξηση της επίσημης ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2003 19:42
UPD:21:31

Απροσδόκητη αύξηση κατά 900.000 βαρέλια της μέχρι τούδε επίσημης ημερήσιας παραγωγής του, αποφάσισε ο ΟΠΕΚ στην έκτακτη σύνοδο του στη Βιένη. Το ημερήσιο πλαφόν παραγωγής του καρτέλ θα διαμορφωθεί από 1ης Ιουνίου στα 25,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου παράγονταν καθ' υπέρβαση περίπου 27,4 εκατομμύρια, ώστε λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, που συνδέονταν με την ιρακινή κρίση, να μην υπάρξει έλλειμμα.

Με δεδομένο ότι το καρτέλ είχε δεσμευτεί για 24,5 εκατομμύρια βαρέλια, πρόκειται ταυτόχρονα για μείωση από 1ης Ιουνίου κατά περίπου 2 εκ. βαρέλια της πραγματικής ημερήσιας υπερπαραγωγής του, αλλά και αύξησης κατά 900.000 βαρέλια των επίσημων ποσοστώσεων, που είχαν αποφασιστεί το Φεβρουάριο.

Πηγές προσκείμενες στις υπουργικές αντιπροσωπείες ανέφεραν ότι ο ΟΠΕΚ χάραξε την στρατηγική τιμών, βάσει της πρόβλεψης ότι η ζήτηση στο δυτικό ημισφαίριο λόγω του επικείμενου θέρους θα μειωθεί αισθητά, αλλά και με γνώμονα να μην πέσει η τιμή του αργού κάτω από τα 22 δολάρια το βαρέλι.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα μπεν Χαμαντ αλ-Ατίγια τόνισε ότι κατά την τακτική σύνοδο του καρτέλ, στις 11 Ιουνίου, «μπορεί να αναπροσαρμοστεί εκ νέου προς τα κάτω η συνολική ημερήσια παραγωγή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα