Ρουμανία: Ανάπτυξη 3,5% με 5% προβλέπει το ΔΝΤ

Προϋπόθεση η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 10:51
REUTERS/BOGDAN CRISTEL

Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίς στο Βουκουρέστι.

Μεταξύ 3,5% και 5% θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στη Ρουμανία τα επόμενα πέντε έτη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εφαρμόσει με συνέπεια το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, Τόνι Λίμπερ, στη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας, στο Βουκουρέστι, ο ρυθμός ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,6% το 2013 και στο 2% το 2014.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε περίπτωση που το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί με τον ίδιο ρυθμό, δίχως την προσθήκη δυναμικής που θα του έδινε μεγαλύτερη ώθηση, τότε η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να περιοριστεί στο 3,5% (ανά έτος) μέχρι και το 2018.

Ο κ. Λίμπεκ αναγνώρισε στη Ρουμανία πως πέτυχε τον στόχο της μακροοικονομικής σταθερότητας, όμως, όπως είπε, πρέπει να πετύχει και τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικοί παράγοντες για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η βελτίωση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η αποτελεσματική υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδίως στον τομέα των κρατικών εταιρειών, και η διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Agerpres
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα