Γερμανική πρόταση για στενότερη συνεργασία των χωρών με ΑΑΑ

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 12:43
UPD:14:00
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Στενότερη συνεργασία μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης με την κορυφαία  πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» προτείνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου, Χανς Μίχελμπαχ., προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη νομισματική ένωση.

Όπως αποδείχθηκε με τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φιλανδία μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ανέφερε σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο γερμανός πολιτικός.

«Πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη με την υψηλότερη αξιολόγηση στην ένωση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών στη νομισματική ένωση», υποστήριξε ο κ. Μίχελμπαχ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους δεσμούς θα πρέπει να αναπτύξουν τα εν λόγω κράτη.

Ενώπιον της πολιτικής ασάφειας στην Ιταλία, της αποτυχίας της γαλλικής κυβέρνησης στην εφαρμογή της πολιτικής σταθερότητας καθώς και των νέων αμφιβολιών για την προσήλωση της Ελλάδας στις συμφωνίες, «τα σταθερά σημάδια σταθερότητας έχουν μεγαλύτερη σημασία για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Μίχελμπαχ, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια συνεργασία θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα μεταξύ τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών.

Αναφερόμενος ειδικά στο Λουξεμβούργο, εκτίμησε ότι θα ήταν καλό εάν μπορούσε να πειστεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνεργασία για τη σταθερότητα, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον του.

Αίσθηση προκαλεί ότι ο γερμανός πολιτικός χαρακτήρισε την Ιταλία και τη Γαλλία ως τα «προβληματικά παιδιά» της Ευρωζώνης, ενώ, ειδικότερα για τη Γαλλία, έκανε λόγο για έναν σημαντικό σύμμαχο της Γερμανίας, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση Ολάντ ότι επιδίδεται σε «σοσιαλιστικά πειράματα», τα οποία, όπως λέει, πλήττουν την εικόνα της χώρας.

«Αν το Παρίσι δεν αλλάξει πορεία, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους προκειμένου να προωθήσουμε πολιτικές οι οποίες εξασφαλίζουν την σταθερότητα», υποστηρίζει ο Μίχελμπαχ.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα