Κρατικός προϋπολογισμός : Αύξηση 2,3% των εσόδων και 25,2% των πρωτογενών δαπανών

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2003 15:09

Σε 7.988 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2003, σημειώνοντας αύξηση 2,3%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειωτέον, ότι, τον Φεβρουάριο του 2002 είχαν εισπραχθεί 469 εκατ. ευρώ από την κυκλοφορία των νομισμάτων ευρώ, γεγονός που συνέβαλε στη διαμόρφωση του παραπάνω ρυθμού. Αν γίνουν όμως οι κατάλληλες προσαρμογές, τότε ο ρυθμός αύξησης διαμορφώνεται στο 8,8%.

Οι πρωτογενείς δαπάνες, κατά το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 25,2%. Ο αυξημένος ρυθμός των πρωτογενών δαπανών είναι συγκυριακός και οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για τις αποδοχές των υπαλλήλων της Κεντρικής Διοίκησης, στις επιχορηγήσεις για υγειονομική περίθαλψη (κυρίως στον ΟΠΑΔ), αλλά και στις αυξημένες προκαταβολές έναντι επιχορηγήσεων και αποδιδόμενων πόρων σε διάφορους φορείς που επιχορηγούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Ο ρυθμός αυτός αναμένεται τους επόμενους μήνες σταδιακά να εξομαλυνθεί.

Ειδικότερα :

* Οι δαπάνες για αποδοχές είναι αυξημένες επειδή στο διάστημα αυτό περιλαμβάνονται και οι δαπάνες του οικογενειακού επιδόματος στους δύο συζύγους, η πρόσθετη μισθολογική παροχή που χορηγήθηκε σε υπαλλήλους ορισμένων Υπουργείων, στο αυξημένο επίδομα θέσης και εξωδιδακτικής διδασκαλίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και, τέλος, στις μισθολογικές προαγωγές στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων αυτών καταβλήθηκε από 1.7.2002.

* Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης εμφανίζονται αυξημένες λόγω καταβολής ποσού ύψους 366 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ (νέα διαδικασία πληρωμής των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης), ενώ τα αντίστοιχο ποσό για το 2002 ανέρχονταν στα 211 εκατ. ευρώ.

* Επιπλέον εκταμιεύθηκαν, με την μορφή προκαταβολών, ποσά συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ και ΝΑΤ και 215 εκατ. ευρώ έναντι αποδιδόμενων πόρων σε ΟΤΑ (Α' και Β' βαθμού), ΤΕΒΕ κλπ.

* Οι δαπάνες για τόκους κινήθηκαν με αρνητικό ρυθμό 11,9%.

* Οι πληρωμές του Π.Δ.Ε παρουσίασαν αύξηση κατά 171,6%.

* Οι δανειακές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4.312 εκατ. ευρώ έναντι 2.589 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2002.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα