Χ.Α.-Πάνω από τις 1.690 μονάδες ο γενικός δείκτης

Ώθηση από τράπεζες, ΟΤΕ
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2003 16:43
UPD:16:50

H πορεία του Γ.Δ. στη σημερινή συνεδρίαση

ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της EFG Eurobank και της Εθνικής σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του ΟΤΕ οδήγησαν το γενικό δείκτη πάνω από το επίπεδο των 1.680 μονάδων στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου.

Προς το τέλος των συναλλαγών οι τοποθετήσεις ενισχύθηκαν στην πλειονότητα των κλάδων με αποτέλεσμα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης να κλείσει στις 1.691,52 μονάδες - στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου 2003 – ενισχυμένος κατά 1,58%.

Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανάμεσα στις 1.661,65 και τις 1.693,37 μονάδες, ενώ τα συνολικά του κέρδη από τις 28/3/2003 φθάνουν το 11,44%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 397 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 272,1 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν στη μεταβίβαση του πακέτου των 29,7 εκατομμυρίων μετοχών της Cosmote από την Telenor σε θεσμικούς επενδυτές στην τιμή των 9,16 ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 218 σημείωσαν άνοδο, 96 υποχώρησαν και 44 παρέμειναν αμετάβλητες.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε και η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών. Τα σημαντικότερα κέρδη (4,01%) κατέγραψε ο δείκτης ειδών-λύσεων πληροφορικής ακολουθούμενος από τον τραπεζικό, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,68%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο (6,19%) σημείωσε η μετοχή της EFG Eurobank. Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με κέρδη 3,46%, ενώ εκείνος της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,86%.

Ανοδο (1,09%) σημείωσε και ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών χάρη στην εντυπωσιακή ανάκαμψη του ΟΤΕ. Η μετοχή του Οργανισμού, η οποία στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις, ενισχύθηκε σήμερα κατά 2,78% παρουσιάζοντας συναλλακτική δραστηριότητα 2.101.729 τεμαχίων.

Η μετοχή της Cosmote υποχώρησε κατά 0,43%, ενώ εκείνη της Vodafone παρέμεινε αμετάβλητη.

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψαν μόνο οι δείκτες ασφαλειών (-0,16%) και κλωστοϋφαντουργίας (-0,51%).

Διαγραφή τίτλων από το δείκτη MSCI Greece Index

Τη διαγραφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ, Μαΐλλης, και Επιχειρήσεις Αττικής, από το δείκτη MSCI Greece, κοινοποίησε ο Οργανισμός Κατάρτισης και Εκδοσης Δεικτών MSCI.

Μετά τη διαγραφή των τριών μετοχών, το βάρος που κατείχαν στον εν λόγω δείκτη. κατανέμεται proforma στις εναπομείνασες μετοχές του δείκτη, καθώς και σε αυτή του ΟΠΑΠ, που εισήχθη κατά την αναβάθμιση του Νοεμβρίου.

Επίσης, ανακοίνωσε τη διαγραφή της Εθνικής από τους δείκτες MSCI, EURO και PANEURO. Οι αλλαγές αυτές, θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά το συντελεστή στάθμισης του ΟΤΕ, στο δείκτη MSCI Greece, αυτός θα είναι της τάξεως από 65% σε περίπου 50% και της Εθνικής θα αναβαθμιστεί στο 75% από 60%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η εξέλιξη αυτή για τις ελληνικές μετοχές, οφείλεται έως ένα βαθμό, στη μη επιτυχή προσαρμογή στα νέα κριτήρια που αφορούν την ελεύθερη διασπορά.

Ν. Χριστοδουλάκης: «Και οι ελεγκτές θα ελέγχονται»

Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τους ελέγχους των εισηγμένων επιχειρήσεων, με στόχο την αυστηροποίησή του, προανήγγειλε με δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο νέος νόμος, όπως επισημαίνει ο υπουργός, προβλέπει τέσσερις πυλώνες ελέγχων και διαφάνειας που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση, στον έλεγχο των ελεγκτών, στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και στη δημιουργία μίας νέας πηγής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με την έκδοση εταιρικών ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα