ALBA: Οι εταιρείες περικόπτουν τις περικοπές

Τι δείχνει ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 11:42

Μία στις τέσσερις εταιρείες θα απολύσει υπαλλήλους μέχρι τον Ιούνιο και μία στις τρεις θα μειώσει τους μισθούς, ωστόσο τα αρνητικά ποσοστά των προηγούμενων ετών έχουν μειωθεί αισθητά για πρώτη φορά έπειτα από 3 χρόνια, καταδεικνύοντας σταθεροποιητικές τάσεις, όπως διαπιστώνει έρευνα του Alba, τάση που επιβεβαιώνει και άλλη μελέτη σε στελέχη ανθρώπινου δυναμικού του «4hr».

Η έρευνα του τμήματος Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας του Alba Graduate Business School at the American College of Greece δείχνει ότι μία στις πέντε εταιρείες αρχίζει να σκέφτεται νέες προσλήψεις. Βέβαια, ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το α' εξάμηνο του 2013 συνεχίζει να είναι κάτω από 100 (90,9), γεγονός που δηλώνει στασιμότητα, αλλά πλέον βρίσκεται στα ίδια επίπεδα του α' εξαμήνου του 2009.

Το 47,1% των εταιρειών έχει ήδη προβεί σε απολύσεις, ενώ το 34,8% έχει μειώσει μισθούς. Για το α' εξάμηνο του 2013, οι τάσεις και οι προσδοκίες των εταιρειών συνοψίζονται ως εξής: το 26,3% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού μέχρι το τέλος του χρόνου, 21,5% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις και 52,2% δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια.
Το 32,6% θα προβεί σε μειώσεις μισθών, με 19,6% να λέει ότι το σκέφτεται. Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες και μόνο το 8% δηλώνει απαισιοδοξία.

Στον τομέα HR

Οι τάσεις που διαπιστώνονται στα στοιχεία του α' κύκλου της έρευνας του ALBA για το 2013 (που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2012-Ιανουάριος 2013) συνδυάζονται με τα αποτελέσματα έρευνας του πόρταλ 4hr σε στελέχη ανθρώπινου δυναμικού που δείχνει ότι έχει κλείσει ο κύκλος απολύσεων για τα στελέχη του HR στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τη φετινή χρονιά, με το 21% των επιχειρήσεων να σχεδιάζει απολύσεις μέσα στο 2013, έναντι 38,5% το 2012.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα