ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο ΑΕΠ δ’ τριμήνου

Οριστική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 14:50
REUTERS/LEE JAE-WON

Με ρυθμό της τάξεως του 0,4% «έτρεξε» η οικονομία των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2012, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,1%, χάρη στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις εξαγωγές και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Αν και πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2011, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν πως η αμερικανική οικονομία συνέχισε να παρουσιάζει ήπια ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Απογοητεύει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Με τους πιο αργούς ρυθμούς από τις αρχές του 2011, αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, η ανάπτυξη έφτασε, μόλις, 0,4%, ποσοστό απογοητευτικό για τις ανάγκες της χώρας. Η ανάπτυξη επλήγη από τη δραματική μείωση των αμυντικών δαπανών και τη μείωση συγκέντρωσης αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις. Τα κακά νέα για την αμερικανική οικονομία συνεχίστηκαν με τα στοιχεία για τα αιτήματα για επίδομα ανεργίας, που αυξήθηκαν κατά 16.000, αριθμός μεγαλύτερος από το αναμενόμενο.

Η τρίτη και τελευταία εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για το ΑΕΠ περιλαμβάνει πιο ολοκληρωμένα στοιχεία σε σχέση με αυτά που ήταν διαθέσιμα προηγουμένως. Αρχικά, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για τις επιχειρηματικές επενδύσεις σε υποδομές αναθεωρήθηκαν για να δείξουν αύξηση 16,7% έναντι αύξησης 5,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 2,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μείωση 3,9%.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα