ΕΤΕ: Κέρδη 314,8 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2012

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 18:42
UPD:19:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Άποψη των κεντρικών γραφείων ης Εθνικής Τράπεζας.

Κέρδη ύψους 314,8 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2012 ανακοίνωσε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, τα αποτελέσματα αυτά επετεύχθησαν «μέσω σταθεροποίησης των λειτουργικών πηγών κερδοφορίας και λόγω των κερδών από την επαναγορά ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο, τον αντιλογισμό προβλέψεων για απομείωση απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο και την πώληση του 51% της ασφαλιστικής θυγατρικής Finans Pension».

Όπως επισημαίνει ο όμιλος, οι πρώτες θετικές ενδείξεις σταθεροποίησης των οργανικών κερδών διατηρούνται και για το α’  τρίμηνο του 2013.

Οι ετήσιες ζημιές της ΕΤΕ το 2012 διαμορφώθηκαν σε 2,14 δισ. ευρώ κυρίως λόγω «της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, ως επακόλουθο της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και της συνεχιζόμενης βαθιάς ύφεσης με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών», αλλά και λόγω της «δραστικής μείωσης των επιτοκίων της αγοράς, με παράλληλη μείωση των δανειακών επιτοκίων».

Αναφορικά με την θυγατρική της στην Τουρκία, την Finansbank, η ΕΤΕ ανακοίνωσε καθαρά αποτελέσματα, με κέρδη ύψους 668 εκατ. ευρώ περίπου για το 2012, αυξημένα κατά 82% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία. Σε επίπεδο οργανικών κερδών προ προβλέψεων η αύξηση ανήλθε σε 51% σε ετήσια βάση (εξαιρουμένων μη επαναλαμβανόμενων εσόδων και εξόδων). Οι καταθέσεις του ομίλου της Εθνικής ανήλθαν σε 58, 7 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις σε 70,5 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ακόμη σημαντική εισροή εγχωρίων καταθέσεων μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 της τάξης των 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους φαινόμενο που, σύμφωνα με την τράπεζα, συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2013.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα