Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πάνω από τις 3.000 μονάδες οι δείκτες CAC 40 και Xetra DAX
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2003 10:55
UPD:11:38

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τη σημαντικά κέρδη της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στις 10:46 (ώρα Ελλάδος), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 είχε διαμορφωθεί στις 3.015,78 μονάδες με κέρδη 1,78% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.027,29 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 1,38% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 4.575,3 μονάδες αυξημένος κατά 1,31%. Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν λειτουργεί σήμερα λόγω δημόσιας αργίας.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στους κλάδους τηλεπικοινωνιών και ασφαλειών με τις μετοχές της φινλανδικής Nokia και της γαλλικής Axa να ενισχύονται κατά 2,74% και 2,06% αντιστοίχως.

Ανοδο άνω του 2% σημειώνει και η μετοχή της Suez SA. Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Sunday Times", η CVC Capital Partners Ltd σχεδιάζει την υποβολή προσφοράς ύψους 2,4 δισεκ. λιρών για την εξαγορά της Northumbrian Water, θυγατρικής της Suez στη Βρετανία.

Τάσεις ανάκαμψης εμφανίζουν επίσης οι μετοχές των κλάδων αερομεταφορών και τουρισμού μετά την ανακοίνωση ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας στο Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών KLM και Lufthansa σημειώνουν άνοδο κατά 1,2% και 1,3% αντιστοίχως.

Η εξάπλωση της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας στην Ασία έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο γερμανικό αερομεταφορέα Lufthansa. «Χάνουμε 55 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας και της εξασθένησης της οικονομίας», τονίζει εκπρόσωπος του γερμανικού αερομεταφορέα. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι πτήσεις προς Κίνα έχουν πληρότητα μόνο κατά το 20%, ενώ στις ΗΠΑ πτήσεις από Κίνα προς Γερμανία η πληρότητα φθάνει το 80%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα