Σημαντική υποχώρηση της παραγωγής υποδημάτων το 2012

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 10:11
UPD:10:11
MOTION TEAM/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Η εγχώρια παραγωγή υποδημάτων διαχρονικά υποχωρεί λόγω και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, κυρίως από την Ασία.

Πτωτικά κινήθηκε η εγχώρια παραγωγή υποδημάτων και το 2011, με τη μείωση να εντείνεται μάλιστα τους πρώτους μήνες του 2012, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, η οικονομική ύφεση και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είχαν αρνητική επίδραση στη ζήτηση ειδών υπόδησης το 2011, επηρεάζοντας αρνητικά την εγχώρια υποδηματοποιία, και τις εισαγωγές γνωστών επωνύμων ειδών. 

Επίσης, η εγχώρια παραγωγή υποδημάτων διαχρονικά υποχωρεί λόγω και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, κυρίως από την Ασία, καθότι η έλλειψη εγχώριων πρώτων υλών και τα υψηλά εργατικά κόστη αυξάνουν σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής, το οποίο αγγίζει το 70%. 

Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή υποδημάτων υποχώρησε την περίοδο 2005-2011 κατά 13,3% ανά έτος, ενώ σε σχέση με το 2005  έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 58%. Ειδικότερα, το 2011 προέκυψε περαιτέρω μείωση κατά 13,6%, ενώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 η πτώση διαμορφώθηκε στο 32,2% σε ετήσια βάση.

Στη μελέτη της Hellastat επισημαίνεται πως μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που διακινούν ακριβότερα επώνυμα υποδήματα έχουν εμφανίσει σημαντικές απώλειες εσόδων, με συνέπεια να προχωρούν σε περιορισμό των δικτύων τους. Η αρνητική εικόνα του κλάδου συμπληρώνεται από το μεγάλο αριθμό εμπορικών καταστημάτων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με συνέπεια η πελατειακή βάση των παραγωγικών εταιρειών να συρρικνώνεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα