Credit Suisse : Κερδοφορία μετά από ένα έτος ζημιών

Τρίτη, 06 Μαΐου 2003 12:42
UPD:12:44

Κέρδη, ανακοίνωσε, για πρώτη φορά σε διάστημα ενός χρόνου, ο υπ' αριθμόν δύο τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, Credit Suisse, καθώς το τρίμηνο που έληξε στις 30 Μαρτίου του 2003 επέστρεψε στο «μαύρο», μετά από ένα ζοφερό 2002.

Αν και η ανακοίνωση ενίσχυσε τις ελπίδες ότι τα χειρότερα της πτωτικής πορείας της τράπεζας, που κόστισε σε χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο στην Ελβετία τη δουλειά τους, αποτελούν ήδη παρελθόν και η Credit Suisse επέμεινε ότι θα αποκαταστήσει φέτος «συμπαγή» κερδοφορία μετά τις ζημίες-ρεκόρ ύψους 3,3 δισ. ελβετικών φράγκων που ανακοίνωσε πέρυσι, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Φιλ Ράιαν εμφανίστηκε «επιφυλακτικός» δηλώνοντας αδυναμία πρόβλεψης αποτελεσμάτων για το σύνολο του 2003.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003, κατά 77%, φθάνοντας σε 652 εκατ. ελβετικά φράγκα, καθώς η μείωση του εργατικού δυναμικού του και η ανθούσα αγορά ομολόγων αντιστάθμισαν την, σε ποσοστό 16%, μείωση των εσόδων.

Φέτος, ο όμιλος απέλυσε 900 εργαζομένους του στον τομέα τραπεζικών δραστηριοτήτων και 300 στην ασφαλιστική Winterthur. Η περικοπή αυτών των θέσεων εργασίας ήλθε να προστεθεί στις απολύσεις περίπου 6.500 εργαζομένων πέρυσι στην τράπεζα επενδύσεων Credit Suisse First Boston (CFSB) καθώς και άλλων 700 εργαζομένων στο τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που περιλμβάνει τη Winterthur και την μονάδα private banking, το «διαμάντι στο στέμμα» της Credit Suisse.

Στην κερδοφορία επέστρεψε και η CFSB με καθαρά κέρδη ύψους 161 εκατ. δολαρίων στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου μετά από ζημίες ύψους 811 εκατ. δολαρίων στο προηγούμενο τρίμηνο, που οφείλονταν εν πολλοίς στις προβλέψεις για σειρά αγωγών στις ΗΠΑ.

Η Winterthur γνωστοποίησε κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αυξημένα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2002, ενώ τα καθαρά κέρδη της CS Financial Services ήσαν μειωμένα κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η κερδοφορία του ομίλου επιβαρύνθηκε από δαπάνες ύψους 77 εκατ. φράγκων για τη διαγραφή της αξίας της συμμετοχής της Credit Suisse στον ελβετικό εθνικό αερομεταφορέα Swiss International Air Lines Ltd., καθώς και δαπάνες 73 εκατ. φράγκων για τη διαγραφή της αξίας της συμμετοχής της στη κορυφαία ασφαλιστική εταιρία της Ελβετίας Swiss Life.

Η συνολική αξία του υπό διαχείριση ενεργητικού του ομίλου, μειώθηκε στα τέλη Μαρτίου σε 1,1605 τρισ. ελβετικά φράγκα, από 1,195 τρισ. φράγκα στα τέλη του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα