Ν. Χριστοδουλάκης: Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας

Τρίτη, 06 Μαΐου 2003 15:11

Οι προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές, καθώς μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ έχουν αρθεί οι αβεβαιότητες, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την πορεία της οικονομίας και την οικονομική πολιτική, ο κ. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναπαυθεί και ότι θα επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής στο επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2003 ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε τα εξής:

-Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο για τις αλλαγές στους πόρους Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον τομέα αυτό προβλέπεται η ενοποίηση σε δύο των 25 διαφορετικών φόρων που επιβάλλονται σήμερα σε πολίτες και επιχειρήσεις από τους ΟΤΑ.

-Αμεσα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ηδη για το σκοπό αυτό συνεδριάζει με εντατικούς ρυθμούς η επιτροπή φορολογικής διαβούλευσης που έχει συσταθεί μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και των αρμόδιων παραγωγικών φορέων.

-Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δαπανών του Δημοσίου. Αυτό θα προβλέπει αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους και στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ καθώς και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ορκωτών εκτιμητών.

Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο κ. Χριστοδουλάκης εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα ομαλοποιηθεί η πορεία των δαπανών που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στο πρώτο τρίμηνο του 2003. Δεν απέκλεισε όμως να υπάρξουν υπερβάσεις στον τομέα αυτό.

Οσον αφορά τα τακτικά έσοδα, είπε ότι στο πρώτο τρίμηνο κινούνται με ρυθμό αύξησης 11,5% και ότι είναι δυόμιση φορές ψηλότερα από το στόχο του 5% του προϋπολογισμού.

Έλεγχοι σε 77 εισηγμένες

Σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι ο πρόεδρος του Χρηματιστήριου κ. Αλεξάκης έχει ζητήσει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές τον έλεγχο 77 εταιρειών.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, ερωτώμενος για τον πρόσφατο «θόρυβο» σχετικά με συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει όλα αυτά τα ζητήματα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα