Διεκόπη το ανοδικό σερί στο Τόκιο

Παρέμεινε πάνω από τις 8.000 μονάδες ο Nikkei
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 09:59
UPD:10:01

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ για πρώτη φορά μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις έκλεισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο.

Αφορμές για την εκδήλωση ρευστοποιήσεων αποτέλεσαν η σημαντική υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γιεν http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/08/573940.htm – που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών εξαγωγών – καθώς και οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/08/573790.htm , του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

«Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι η ενίσχυση του γιεν θα επιφέρει πλήγμα στην κερδοφορία των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στέλεχος της ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας SMBC Friend Securities.

«Για το λόγο αυτό οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών που αποκόμισαν οι παραπάνω εταιρείες κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις», πρόσθεσε.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 78,22 μονάδες ή 0,96% κλείνοντας στις 8.031,55 μονάδες. Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 814,74 μονάδες μειωμένος κατά 0,99%.

Η μετοχική τιμή της αυτοκινητοβιομηχανίας Honda υποχώρησε κατά 2,43%. Στη χθεσινή συνεδρίαση η παραπάνω μετοχή έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ημερών.

Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η τίτλος της Sony δεχόμενη και αυτή πλήγμα από την ισχυροποίηση του ιαπωνικού νομίσματος. Οι πιέσεις στην παραπάνω μετοχή αποδίδονται και σε δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Nihon Keizai σύμφωνα με το οποίο οι πωλήσεις των υπολογιστών Vaio της Sony μειώθηκαν κατά 18% στην οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Αντιθέτως, σημαντική άνοδο κατά 5,12% σημείωσε η μετοχή της Yamaha Motor. Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών στον κόσμο ανακοίνωσε χθες ότι τα λειτουργικά του κέρδη ενισχύθηκαν κατά 82% το οικονομικό έτος μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ανερχόμενα στο ποσό-ρεκόρ των 67,68 δισ. γιεν (575,6 εκατ. δολ).

Τέλος, μικρή πτώση (0,93%) σημείωσε η μετοχή της Toyota Motor. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο ανακοίνωσε ότι στο οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 53% φθάνοντας τα 945 δισεκ. γιεν (8,1 δισεκ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα