Παρά τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά που κατέρριψε ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street το τελευταίο δεκαήμερο και την απόσταση αναπνοής που βρίσκεται ο S&P 500 από νέο ρεκόρ, κορυφαίοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν να επικρατεί αλόγιστη ευφορία στην αγορά και πιστεύουν ότι ο S&P 500 δύσκολα θα καταφέρει να ξεπεράσει το φράγμα των 1.600 μονάδων, εάν η αμερικανική οικονομία δεν σημειώσει θεαματική βελτίωση.
Ο πρώην διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε, χθες, στο CNBC ότι δεν βλέπει να επικρατεί «αλόγιστη ευφορία» στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά αυτή τη στιγμή και πιστεύει ότι οι μετοχές, με βάση τις ιστορικές προδιαγραφές τους, είναι «σημαντικά υποτιμημένες». Το 1996 ήταν η τελευταία φορά που ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε ανοδικά επί 10 διαδοχικές συνεδριάσεις.
Εάν ο δείκτης Dow Jones καταφέρει και τώρα να κινηθεί ανοδικά για 11 διαδοχικές συνεδριάσεις, τότε θα είναι η πρώτη φορά από τα τέλη του 1991 που επιτυγχάνεται μία τέτοια επίδοση. Θεωρεί δε ότι η αύξηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών στις ΗΠΑ δεν έκαμψε τις δαπάνες, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενεργητικού.
Μεταξύ άλλων, ο πρώην διοικητής της Fed αναφέρθηκε και στο ζήτημα των «υπερβολικά μεγάλων τραπεζών για να καταρρεύσουν», λέγοντας ότι αυτό αποτελεί σήμερα το πιο σημαντικό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ρυθμιστικές Αρχές. Ο κ. Γκρίνσπαν πιστεύει, επίσης, ότι ο μεταρρυθμιστικός νόμος της Wall Street, τον οποίο εισηγήθηκε ο Ντοντ-Φρανκ, δεν βασίζεται σε σωστή δομή, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Τζιμ Ο Νιλ, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, πιστεύει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα πρέπει να καταστεί «υπερβολικά ισχυρός» για να δικαιολογήσει μία άνοδο του δείκτη S&P 500 πάνω από τις 1.600 μονάδες.
Αφού ενισχύθηκε περίπου 10% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο S&P 500 διαπραγματεύεται σήμερα ελαφρώς πάνω από τις 1.560 μονάδες βάσης, απέχοντας μόλις 3% από το επίπεδο των 1.600 μονάδων. Ο κ. Ο Νιλ, ο οποίος και επινόησε τον όρο BRIC για να περιγράψει τις ταχύρρυθμα ανερχόμενες αναδυόμενες οικονομίες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, είχε προβλέψει ότι ο δείκτης S&P 500 θα έφθανε τις 1.575 μονάδες φέτος και θεωρεί ότι για να μπορέσει να ξεπεράσει τις 1.600 μονάδες, η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να παρουσιάσει ανάπτυξη γύρω στο 4% ή και περισσότερο.
Το ευρώ
Ο Τζιμ Ο' Νιλ εκτιμά ότι το ευρώ ίσως να μην υφίσταται μέχρι το 2020, εάν η οικονομική κατάσταση συνεχιστεί ως έχει.
Μιλώντας σε φόρουμ, ο κ. Ο Νιλ ανέφερε ότι, με βάση το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η Γερμανία θα εξαγάγει διπλάσια προϊόντα στην Κίνα από αυτά που θα εξαγάγει στη Γαλλία μέχρι την παραπάνω ημερομηνία και χαριτολογώντας δήλωσε ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον «η Γερμανία θα επιθυμούσε μία νομισματική ένωση με την Κίνα και όχι με τη Γαλλία».