Eurogroup: Στόχος η βιώσιμη πορεία ανάπτυξης της Κύπρου

Συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Βρυξέλλες
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 17:54
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Κύπρο

 

Είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και της Κύπρου να βρεθεί λύση, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Δεν είμαστε ευτυχείς που η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια, αλλά περισσότερο δεν είναι ευτυχής η ίδια η Κύπρος» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup ενώ κληθείς να σχολιάσει πόσα χρήματα απαιτούνται για το κυπριακό πρόγραμμα, απάντησε ότι δεν γνωρίζει καθώς όπως επεσήμανε πρέπει πρώτα να ακούσει αυτά που θα πουν οι θεσμοί που συμμετέχουν στην τρόικα.

«Θα κάνουμε αποτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο, θα ακούσουμε την αξιολόγηση της τρόικας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία και θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε», ανέφερε.

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε, τέλος, ότι έχει δύο στόχους — τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και την επαναφορά της Κύπρου σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι στόχος είναι μια λύση που θα είναι διαρκής και βιώσιμη.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Φρανς Βίκερς τόνισε ότι θα γίνει αποτίμηση σήμερα συμπληρώνοντας ότι «γνωρίζετε τις θέσεις της Ολλανδίας».

 

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συνάντηση αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε από κυπριακής πλευράς «γόνιμη και εποικοδομητική», ολοκληρώθηκε λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup.

Στη συνάντηση τον κ. Αναστασιάδη συνόδευσαν οι υπουργοί Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Από πλευράς ΔΝΤ, στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στην αποστολή της τρόικας στην Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Νωρίτερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε πως βλέπει «φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων» για το πακέτο στήριξης της Κύπρου και εκτίμησε ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί συμβιβασμός για την οικονομική βοήθεια στη χώρα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφήσουμε να περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Στο σημερινό Eurogroup, πρόσθεσε, «δεν θα πρέπει απλά να προσεγγίσουμε την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», αλλά «να την παρουσιάσουμε και σε ολοκληρωμένη μορφή».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε, παράλληλα, για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. «Δεν είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ριχτούμε τυφλά σε λύσεις κουρέματος», είπε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα αυτό πολύ προσεκτικά.

Η Ευρωζώνη είχε διακηρύξει στην υπόθεση της Ελλάδας ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση και με αυτό το δεδομένο «θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που δεν συνιστούν απλά ένα αδέξιο κούρεμα», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα της Κύπρου εμφανίστηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος όμως έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εξυγιάνει η Λευκωσία τον τραπεζικό της τομέα.

«Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή και τις φορολογικές οάσεις η Κύπρος απέχει ακόμη πολύ από αυτό που λέμε «εντάξει» στο πνεύμα του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Φάιμαν, διευκρινίζοντας ότι «η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμπαρασταθεί σε όλες τις χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις».

Την ίδια ώρα, πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «θεμιτό» να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις, εντούτοις «τα ζητήματα θα διαρκέσουν μέχρι να προκύψει μια ποιοτική και συνετή λύση τους».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης που προετοιμάζει τις εργασίες της Ευρωομάδας. Η Ομάδα Εργασίας εξετάζει από τεχνοκρατικής πλευράς όλα τα ανοικτά θέματα για τη στήριξη της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν σειρά διαβουλεύσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με κοινοτικούς αξιωματούχους και ευρωπαίους εταίρους με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα