Δεν υπέκυψε στις πιέσεις η ΕΚΤ

Σταθερά τα επιτόκια του ευρώ
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 14:48

ΣΤΑΘΕΡΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για άσκηση χαλαρότερης πολιτικής.

Στη σημερινή του συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε στο 2,5% το ελάχιστο επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, στο 1,5% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων και στο 3,5% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προέβη στην τελευταία περικοπή των επιτοκίων κατά 0,25% στις 6 Μαρτίου, ενώ η επόμενη μείωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένεται εντός του Ιουνίου.

Εντείνονται οι πιέσεις για νέα μείωση

Εν μέσω συνεχιζόμενων ενδείξεων περί εξασθένησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) κάλεσε σήμερα την ΕΚΤ να προβεί στην άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας είναι ασθενείς όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί. Τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι πρέπει να ασκηθεί χαλαρότερη νομισματική πολιτική, προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας».

Αυτά δήλωσε ο κ. Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού ινστιτούτου, ζητώντας παράλληλα από την ΕΚΤ περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς εκτιμά ότι οι μικρές μειώσεις δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα.

Ανάλογες εκκλήσεις έχουν απευθύνει στην κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα οικονομολόγοι, think tanks και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, ένα σκιώδες συμβούλιο της ΕΚΤ, αποτελούμενο από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους, με τη χορηγία της παραπάνω εφημερίδας και της γερμανικής Handelsblatt, ψήφισε 9-7 υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από το τρέχον 2,5%.

«Η ομίχλη του πολέμου εξαφανίσθηκε και αυτό που βλέπουμε είναι μια οικονομία πολύ εξασθενημένη, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Ανχελ Γιούμπαϊντ, μέλος του σκιώδους συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ενδείξεις οικονομικής εξασθένησης

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η αριθμός των ανέργων στη Γερμανία άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1997 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/08/573831.htm .

Παράλληλα, ο δείκτης «έγκαιρης προειδοποίησης» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις προοπτικές της ευρωζώνης υποχώρησε το Μάρτιο στις 119,1 μονάδες από 119,2 μονάδες το Φεβρουάριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/08/573820.htm .

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, για έβδομο μήνα στους τελευταίους οκτώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/03/531003.htm .

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επίσης σε 1,1% τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2003, από 2,3% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η γερμανική οικονομία, η ισχυρότερη ευρωπαϊκή, εκτιμάται πλέον ότι θα αναπτυχθεί κατά μόλις 0,5%, από 2% που έκανε λόγο η προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ.

«Η κατάσταση της Γερμανίας, όπου η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σαφώς κάτω του 1% για τρίτο χρόνο, και όπου οι εντάσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο γίνονται ολοένα και πιο φανερές, αποτελεί ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας», αναφέρει στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, επιμένουν προς το παρόν στις προβλέψεις τους για ρυθμό ανάκαμψης 1% φέτος στην ευρωζώνη, ενώ οι ίδιοι πιστεύουν πως τα επιτόκια είναι ήδη πολύ χαμηλά έπειτα από τις μειώσεις του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου (συνολικά 75 μονάδες βάσης).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου, οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να περιμένουν ανάπτυξη της τάξης του 1% για το 2003 και 2% το 2004, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 2% φέτος, αν και εξαρτάται από τις τιμές του πετρελαίου και τις μισθολογικές αυξήσεις.

XΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα