Η ομιλία του Γ. Κωστόπουλου στη σημερινή γ.σ. της Alpha Bank

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 17:07

Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι το 2002 ήταν ένα ακόμη δημιουργικό έτος για τη λειτουργία της Τραπέζης και του Ομίλου, στο πλαίσιο της προσαρμογής στο νέο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον με την καθιέρωση του νέου νομίσματος.

Κατά το παρελθόν έτος, η Τράπεζα παρουσίασε αύξηση των εργασιών και του μεριδίου αγοράς σε σημαντικούς τομείς, με ιδιαίτερη πρόοδο στον τομέα του εκσυγχρονισμού της τεχνολογικής υποδομής και με παράλληλη συγκράτηση του κόστους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος

Στον τομέα των χορηγήσεων, εδόθη έμφαση στην ανάπτυξη νέων ολοκληρωμένων προγραμμάτων στεγαστικών δανείων. Στον τομέα των καταθέσεων, δημιουργήθησαν νέα επενδυτικά προϊόντα, με σκοπό την παροχή διαφοροποιημένων αποδόσεων, ανάλογα με τις απαιτήσεις της πελατείας.

Η Τράπεζα, ως Μέγας Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, υποστηρίζει ένα σπουδαίο εθνικό γεγονός, συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια και παράλληλα ενισχύει τις σχέσεις με τους πελάτες. Προγραμματίζει να προσφέρει τραπεζικά προϊόντα και να αναπτύξει συνεργασία με τους λοιπούς χορηγούς και με όσους σχετίζονται με τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση των Αγώνων.

Η εξυπηρέτηση της πελατείας, νέας ή υφισταμένης, καλύπτεται με μία σειρά τραπεζικών και χρηματοδοτικών υπηρεσιών, που η Alpha Bank, ως η Επίσημη Τράπεζα των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχει.

Προκειμένου να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες, η Τράπεζα εφήρμοσε με επιτυχία προγράμματα εθελουσίας εξόδου του Προσωπικού, με αποτέλεσμα το Προσωπικό, από 8.000 την 31.12.2001, να αριθμεί σήμερα 7.800 και μέχρι το τέλος του έτους 7.400 άτομα περίπου. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται 174 άτομα, που προσελήφθησαν κυρίως στο Εξωτερικό για τις ανάγκες των εκεί νέων Καταστημάτων.

Κατά το παρελθόν έτος, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου 3091/2002, η Τράπεζα προχώρησε στον συμψηφισμό του εναπομείναντος goodwill από την αγορά της Ιονικής Τραπέζης, ύψους Ευρώ 578,7 εκατ. Ο συμψηφισμός γίνεται σε δύο χρήσεις με φορολογημένα αποθεματικά καθώς και με τη διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. Με την πράξη αυτή παύει η επιβάρυνση των Ευρώ 33,4 εκατ. ετησίως, που θα ακολουθούσε την Τράπεζα για 18 έτη, ενώ από εποπτικής πλευράς τα Ευρώ 578,7 εκατ. αφαιρούντο ούτως ή άλλως από τα κεφάλαια. Mετά από αυτή τη διαγραφή, τα ίδια κεφάλαια περιλαμβανομένης και της αναλογίας τρίτων, ανήλθαν σε Ευρώ 1,3 δισ. έναντι Ευρώ 1,9 δισ. την 31.12.2001.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα Ευρώ 272 εκατ. Μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας είναι Ευρώ 172,5 εκατ. έναντι Ευρώ 241,1 εκατ. το 2001, μετά από την αναπροσαρμογή λόγω της διαγραφής της ετήσιας αποσβέσεως του goodwill. Έτσι, τα κέρδη παρουσιάζουν μείωση κατά 28%.

Το Ενεργητικό του Ομίλου την 31.12.2002 ανήλθε σε Ευρώ 28,7 δισ.

Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 18% και ανήλθαν σε Ευρώ 17,3 δισ. Οι καταθέσεις και τα repos ανήλθαν σε Ευρώ 23,2 δισ., σημειώνοντας μείωση κατά 7%, σε σχέση με το 2001, λόγω μετακινήσεως της πελατείας σε αγορές ομολόγων και άλλες τοποθετήσεις.

Το καθαρό έσοδο τόκων και οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 2,5%, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις κεφαλαιαγορές, που μειώνουν τις προμήθειες από αμοιβαία κεφάλαια και χρηματιστηριακές πράξεις.

Οι δείκτες αποδοτικότητας διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το Margin, δηλαδή το καθαρό έσοδο τόκων προς το μέσο ενεργητικό, αυξήθηκε σε 2,5% το 2002 από 2,4% το 2001, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) διαμορφώθηκε σε 17,8%, έναντι 26,4% το 2001, μετά την αναπροσαρμογή των κεφαλαίων.

Πολιτική της Τραπέζης είναι ο μεν βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να είναι άνω του 7% ο δε συνολικός να είναι σε επίπεδο άνω του 10%. Την 31.12.2002 ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ήταν 7,3% και ο συνολικός ήταν 10,1%.

Η Τράπεζα προχώρησε σε έκδοση δανείων μειωμένης εξασφαλίσεως και μάλιστα κατά καινοτόμο τρόπο, εισάγοντας για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα με την έκδοση υβριδικών κεφαλαίων, από τα οποία άντλησε κεφάλαια ύψους Ευρώ 200 εκατ.

Για το 2002, προτείνεται να διανεμηθεί μέρισμα Ευρώ 0,40 ανά μετοχή, που θα πληρωθεί την 22 Μαϊου 2003.

Κατά το 2002, η Alpha Bank έδωσε έμφαση στην αναδιάρθρωση του δικτύου των Καταστημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεχίσθηκε το πρόγραμμα συγχωνεύσεων Καταστημάτων που ευρίσκοντο στην ίδια περιοχή, στο πλαίσιο περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και με σκοπό την αξιολόγηση και αξιοποίηση, κατά περίπτωση, του παγίου εξοπλισμού και χρησιμοποίησή του σε άλλες μονάδες.

Παράλληλα με τις συγχωνεύσεις, άρχισαν να λειτουργούν νέα Καταστήματα σε περιοχές όπου η Τράπεζα δεν είχε παρουσία, με αποτέλεσμα το δίκτυο στην Ελλάδα να αριθμεί σήμερα 410 Καταστήματα.

Τα Καταστήματα λειτουργούν πλέον μέσω του προγράμματος λειτουργικού ανασχεδιασμού, με διαχωρισμό της πελατείας κατά τομείς και εξυπηρέτησή της με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα ηλεκτρονικά δίκτυα διανομής εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες δυνατότητες για την παροχή υπηρεσιών προστιθεμένης αξίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Ομοίως εμπλουτίζονται οι δυνατότητες των 770 ΑΤΜ, τα οποία είναι εγκατεστημένα στα Καταστήματα της Τραπέζης και σε άλλους χώρους, στο εσωτερικό, των 50 ΑΤΜ του Ομίλου στο εξωτερικό, καθώς και των 28.000 τερματικών Alphalink (EFT-POS) που είναι εγκατεστημένα σε επιχειρήσεις για συναλλαγές με κάρτες.

Σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι το 2002:

Τα στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 91% και τα δάνεια καταναλωτικής πίστεως σημείωσαν αύξηση κατά 23%.

Προσφάτως, ανακοινώθηκε ένα νέο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων, σταθερού επιτοκίου, διάρκειας από τρία έως δεκαπέντε έτη, με σκοπό να στραφεί το πελατειακό κοινό προς τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Επίσης, η Τράπεζα, διευρύνοντας τις εργασίες retail, σχεδιάζει προϊόντα, τα οποία θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και προϊόντα που θα βοηθήσουν τους γονείς να στηρίξουν τα παιδιά τους ενώ θα ανοίξουν ευκαιρίες για τους ίδιους τους νέους.

Στο πλαίσιο της Χορηγίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, προσφάτως ανακοινώθηκε η συμφωνία, με τους επίσης μεγάλους χορηγούς ΟΤΕ και COSMOTE, για την ανάπτυξη του προγράμματος ΕΠΑΘΛΟΝ, που επιβραβεύει τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών των τριών χορηγών και στηρίζεται στην κάρτα ΑΘΗΝΑ 2004 VISA, που θα εκδίδουν στο εξής από κοινού.

Ο κ. Κωστόπουλος επεσήμανε ότι η Alpha Bank, η δεύτερη σε μέγεθος Τράπεζα στην Ελλάδα, είναι επικεφαλής μίας ομάδας εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέως με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που καλύπτουν το σύνολο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς τους επιχειρηματίες και τους ιδιώτες πελάτες.Τα αποτελέσματα των εταιριών του Ομίλου εμφανίζονται ικανοποιητικά, κυρίως εκείνων που δεν επηρεάζονται σημαντικά από την πορεία των κεφαλαιαγορών.

Η Alpha Leasing το 2002 είχε κέρδη αυξημένα κατά 28% και μερίδιο αγοράς περίπου 19%.

Η ABC Factors συνέχισε την ανοδική πορεία της και κατά το 2002, με αύξηση κερδών κατά 92%. Από τα οικονομικά μεγέθη της προκύπτει ότι διατήρησε τη θέση της, ως η μεγαλύτερη εταιρία factoring στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 55%.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα παρουσίασε καθαρά κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 19%. Η εταιρία ηγείται του κοινοπρακτικού σχήματος «Alpha Φιλοξενία 2004», το οποίο ανεδείχθη ανάδοχος του έργου διαχειρίσεως των μισθώσεων οικιών για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Alpha Finance αύξησε το μερίδιό της στις χρηματιστηριακές εργασίες από 6% σε 7,5%, σε μία αγορά η οποία συνέχισε την αρνητική πορεία της, με συνέπεια τη μείωση του μέσου όγκου συναλλαγών κατά 40%. Στον τομέα των συμβουλευτικών εργασιών, η εταιρία είχε πρωτεύοντα ρόλο σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις μετοχών του Δημοσίου.

Η Alpha Εταιρία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων στο τέλος της χρήσεως είχε υπό διαχείριση ενεργητικό Ευρώ 3,1 δισ. Εξαιρουμένων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διαχειρίσεως Διαθεσίμων, κατετάγη δεύτερη σε μερίδιο αγοράς, με ποσοστό 15,8%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία παραμένει πρώτη σε μερίδιο αγοράς στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ενώ στην κατηγορία των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων τρία αμοιβαία κεφάλαιά της κατετάγησαν πρώτα σε αποδόσεις που ξεπέρασαν το 8%.

Η Alpha Private Bank παρέχει ολοκληρωμένες επενδυτικές λύσεις σε πελάτες υψηλής και μεσαίας οικονομικής επιφάνειας μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο 17 εξειδικευμένων επενδυτικών κέντρων, από το δίκτυο Καταστημάτων της Τραπέζης σε όλη την Ελλάδα και σε συνεργασία με την Alpha Bank London και την Alpha Bank Jersey.

Οι Τράπεζες του Ομίλου Αlpha Bank London και Alpha Bank Jersey συνεχίζουν την ικανοποιητική πορεία τους.

Η Alpha Bank Κύπρου το 2002 έδωσε έμφαση στις επενδύσεις για την ενίσχυση της υποδομής και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των εναλλακτικών δικτύων και εισήγαγε νέα τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα.

Η Alpha Bank Romania εισήλθε στον χώρο της στεγαστικής πίστεως και επέκτεινε τις εργασίες της και στους τομείς των χρηματιστηριακών πράξεων, του investment banking και του leasing.

Επίσης, η Alpha Bank Skopje συμπληρώνει εφέτος δέκα έτη λειτουργίας. Τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα, τα κέρδη της Τραπέζης κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο κ. Κωστόπουλος επεσήμανε ότι για τα επόμενα έτη πρωταρχικός στόχος παραμένει η διατήρηση της πρωτευούσης θέσεως του Ομίλου της Alpha Bank στο χρηματοπιστωτικό τομέα της εγχώριας αγοράς και η περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι ο κύριος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος αποχωρεί από τη θέση του Γενικού Διευθυντού, καθόσον έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Ωστόσο, παραμένει στο Διοικητικό Συμβούλιο, ως μη εκτελεστικό μέλος, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Η Γενική Συνέλευση επικύρωσε την εκλογή του νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, του κυρίου Μηνά Τάνες, Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση επικύρωσε τον ορισμό Ανεξαρτήτων Συμβούλων σε εφαρμογή του νόμου 3016/17.5.2002 περί εταιρικής διακυβερνήσεως. Ως Ανεξάρτητοι Σύμβουλοι ορίζονται οι κ.κ. Αναστάσιος Αβέρωφ, Πρόεδρος του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, και Θάνος Βερέμης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank ανακοίνωσε, τέλος, ότι το Διοικητικό Συμβούλίιο, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Μαΐου 2003, απεφάσισε τη διατήρηση του βασικού οργανωτικού σχήματος του Ομίλου που υιοθετήθηκε πέρυσι με τη διάκριση των δραστηριοτήτων σε εργασίες retail και wholesale και την καθιέρωση του Chief Financial Officer. Οι επικεφαλής των τομέων αυτών θα είναι Εντεταλμένοι Γενικοί Διευθυντές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα