Ρόμπεϊ: Ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι το 2014

Η ανεργία των νέων στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 23:42
REUTERS/YVES HERMAN

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ανάκαμψη της οικονομίας το αργότερο μέχρι το 2014 ευελπιστεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε, η ανεργία, και ιδιαίτερα των νέων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων προσθέτοντας πως η ανάπτυξη και η εργασία «δεν είναι πράγματα που μπορούν οι κυβερνήσεις να αγοράσουν».

Για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για να βρεθεί η σωστή ισορροπία.

«Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις», επεσήμανε ο Ρόμπεϊ σημειώνοντας παραλληλα πως υπάρχει πλήρης επίγνωση της απόγνωσης που βιώνουν οι άνθρωποι.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για αποκατάσταση και διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και για επείγουσα αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων.

Στις εργασίες του Συμβουλίου, πρόσθεσε, αποφασίστηκε να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις υποστηρίζοντας πως χρειάζεται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως η στρατηγική που ακολουθείται έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης κορυφής, εργαζομένων, εργοδοτών και πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ, ο Μπαρόζο ανέφερε πως «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης». Τόνισε, ωστόσο, πως η κάθε χώρα ξεχωριστά φέρει το δικό της μερίδιο ευθύνης για τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον πίσω μας… υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης

Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Από την πλευρά του ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο: «Παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον πίσω μας… υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης, να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας, να θεραπεύσουμε τα τραπεζικά μας συστήματα, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την πρόνοια στην περιοχή μας».

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση: μόλις επιστρέψει η σταθερότητα, χρειάζεται χρόνος για να μεταφραστεί αυτό σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Το μίγμα λιτότητας-ανάπτυξης διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες

Πολιτικές ανάπτυξης ή συνέχιση της λιτότητας είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ηγέτες των 27 την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες εν μέσω διαδηλώσεων. Το χάσμα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία για τον τρόπο εξόδου της Ευρώπης από την κρίση ολοένα και μεγαλώνει με το Γάλλο Πρόεδρο να τάσσεται ανοιχτά κατά της συνεχιζόμενης λιτότητας και τη Γερμανίδα Καγκελάριο να παραμένει πιστή στην ίδια συνταγή. Στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα της Κύπρου με το νέο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Έκτακτο Eurogroup για το θέμα πραγματοποιείται την Παρασκευή.

Στην ίδια συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση του ευρώ εάν ο Βορράς δεν προσφέρει δραστική βοήθεια στον Νότο, υπό τη μορφή ενός ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ. Σημείωσε μάλιστα πως η παρατεταμένη λιτότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας του Νότου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής

H δήλωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζ.Κ. Γιούνκερ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

 

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης και υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας. 

«Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση (. . . ). Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Φρ. Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής

H δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά άκαμπτη και ζήτησε περισσότερη ελαστικότητα.

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της παρέμβασής του κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο έλληνας πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. στρέφει πλέον την προσοχή της στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης, επεσήμανε πως επείγει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ενέργειας όπου σημείωσε ότι η άνοδος των τιμών έχουν επί της ουσίας ακυρώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πέτυχε η Ελλάδα μειώνοντας το κόστος της εργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μάιου το θέμα των τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις τόσο σε κλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Α. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής

H δήλωση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία».

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση του Μαρτίου» τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την τρόικα για την έγκρισή της, θα ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου. Όπως υπενθύμιζαν, για την έγκριση της δόσης έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις: το θέμα των φαρμάκων, το οποίο έχει ήδη εκπληρωθεί και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο παραμένει υπό διευθέτηση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δημοσίου, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τρία ζητήματα παραμένουν υπό εξέταση: τα οργανογράμματα των υπουργείων, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις ενώ δικαιολόγησαν την καθυστέρηση, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επανάσταση στο ελληνικό δημόσιο».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο σύνολό τους, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, όλα βαίνουν ομαλά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μάλιστα παρέπεμψαν στις σχετικές ανακοινώσεις της τρόικας και του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα προλάβει τις μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά στο «χαράτσι» της ΔΕΗ, πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσαν ότι ο υπουργός Γ. Στουρνάρας έχει εισηγηθεί να διατηρηθεί ο ειδικός φόρος στα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013, έστω και τροποποιημένος. Όπως σημείωσαν, η τροποποίηση είναι πιο «ήπιας» μορφής, προσθέτοντας ότι «ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΔΕΗ δημιουργεί σιγουριά».

Η εισήγηση του υπουργού είναι σε ρεαλιστική βάση, σύμφωνα με τους κύκλους του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να σχεδιαστεί ένας πολύ καλός μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου στα ακίνητα από 01/01/2014.

naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα