Νέο ρεκόρ τετραετίας του ευρώ έναντι του δολαρίου

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 18:49
UPD:18:53

ΝΕΑ σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου επωφελούμενο από τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/08/575587.htm .

Στις 18:39 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 1,1469 δολάρια, ενώ νωρίτερα έφθασε μέχρι τα 1,1486 δολάρια καταγράφοντας νέο ρεκόρ τετραετίας.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης ξένου κεφαλαίου λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που επικρατούν στην Ευρωζώνη, πολιτική που μάλλον θα συνεχισθεί περισσότερο απ΄ όσο πίστευε αρχικώς η αγορά.

Η εξασθένηση του δολαρίου οφείλεται εν μέρει και στη ροή κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων φαίνονται ελκυστικές αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, η απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας κυμαίνεται στο 4,07%, ενώ των ιταλικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας στο 4,27%. Συγκριτικά, η απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κυμαίνεται στο 3,84%. Η κυριότερη όμως αιτία, σύμφωνα με τις απόψεις αναλυτών, βρίσκεται στη διόγκωση του αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Αξιωματούχοι που ασχολούνται με τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής από καιρό είχαν επιστήσει την προσοχή στο αμερικανικό έλλειμμα-ρεκόρ ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -που έχει ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια και κυμαίνεται πάνω από το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στις ΗΠΑ- καθώς αυξάνει τις πιθανότητες έντονης και παρατεταμένης διολίσθησης του δολαρίου.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Ζέλικ, δεν δείχνει πάντως να εντυπωσιάζεται από την πρόσφατη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, δεδομένου του διογκωμένου ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ. «Η πορεία του ενιαίου νομίσματος δεν με εκπλήσσει», επισήμανε ο κ. Ζέλικ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Ο κ. Ζέλικ διευκρίνισε πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αντικατοπτρίζουν διαφορετικές αναπτυξιακές πορείες και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των οικονομικών παραγόντων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσίς Μερ, δήλωσε χθες ότι η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου «παραμένει ανεκτή», άφησε να εννοηθεί όμως ότι περαιτέρω σημαντική ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν θα είναι αρεστή.

Ο κ. Μερ τόνισε ότι η ισχύς του ευρώ δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σήμερα, όμως οι δηλώσεις του εγείρουν ερωτηματικά για το πόσο ψηλά μπορεί να προχωρήσει το ενιαίο νόμισμα προτού αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και στα κέρδη των εξαγωγέων. «Στα τρέχοντα επίπεδα των 1,10-1,13 δολαρίων, η κατάσταση είναι ανεκτή», είπε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος θα προεδρεύσει της υπουργικής συνόδου του Ομίλου των Επτά στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι η άνοδος του ευρώ στα σημερινά επίπεδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολική. Επανέλαβε παράλληλα παλαιότερη εκτίμησή του ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί φέτος στο 1%.

Πηγή: Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα