Ισχυροποιείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2003 07:38

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιεν, τέσσερα χρόνια και πλέον, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Το ενιαίο νόμισμα των 12 ευρωπαϊκών χωρών κινείτο ανοδικά για τέταρτη ημέρα, σε σύνολο πέντε ημερών και βρισκόταν κατά 2,6% υψηλότερα αυτήν την εβδομάδα έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών.

«Το δολάριο βρίσκεται σε περίοδο πίεσης έναντι του ευρώ», ανέφερε ο Ethan Harris, οικονομολόγος στη Lehman Brothers Inc., μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, συμπληρώνοντας : «Εκτιμώ ότι αυτή η πίεση θα συνεχιστεί».

Το ευρώ αναρριχήθηκε σε 1,1518 δολ. στις 12:28' μ.μ. στο Τόκυο, από 1,1488 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Ανοδο σημείωσε και έναντι του εθνικού νομίσματος της Ιαπωνίας, φθάνοντας στα 134,97 γιεν από 134,46 γιεν.

Η ΕΚΤ, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2,5% (διπλάσια από το επιτόκιο δανεισμού της Federal Reserve), η οποία επίσης τα διατήρησε στα ίδια επίπεδα αυτήν την εβδομάδα. Και της Ιαπωνίας τα επιτόκια βρίσκονται πολύ χαμηλά, σχεδόν στο μηδέν.

Το γιεν ενδέχεται να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου, μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, Masajuro Shiokawa, ο οποίος είπε : «Νομίζω ότι το γιεν είναι πολύ ισχυρό», δήλωση, η οποία σηματοδοτεί ενδεχόμενη πώληση του νομίσματος.

Εναντι του δολαρίου το γιεν βρισκόταν στα 117,18, από 117,10 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη και ήταν κατά 1,6% υψηλότερα αυτήν την εβδομάδα, τη δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα, που σημείωσε κέρδη έναντι του αμερικανικού δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα