Σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη

Iσχυρές πιέσεις και σήμερα στον τομέα αερομεταφορών
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2001 20:25
UPD:20:26

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προέβησαν σήμερα οι επενδυτές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης εν αναμονή της επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την ερχόμενη Δευτέρα αλλά και λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων που μπορεί να προσλάβει ενδεχόμενη επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Αφγανιστάν.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,55% και έκλεισε στις 4.768,2 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 3.914,2 μονάδες με πτώση 4,97% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5628.30 μειωμένος κατά 4,73%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης καταγράφει σημαντικές απώλειες κατά 5,57% και έχει διαμορφωθεί στις 4.147,85 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο τομέας των αερομεταφορών ο οποίος πλήττεται ανεπανόρθωτα από την κρίση των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), μέσα σε μία εβδομάδα οι αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο θα έχουν άμεσες απώλειες εσόδων που θα φτάνουν τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο θύμα της κρίσης ήταν ο αυστραλιανός αερομεταφορέας Αnsett, ο οποίος σήμερα κήρυξε πτώχευση, ενώ στον ίδιο δρόμο οδηγούνται και πολλές μικρές ομοειδείς εταιρείες των ΗΠΑ. Μετά τις εξελίξεις αυτές η Standard & Poor’s προέβη σήμερα σε υποβάθμιση του τομέα αερομεταφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της British Airways σημείωσε νέα πτώση, της τάξεως του 13,6%, ενώ οι συνολικές της απώλειες αυτή την εβδομάδα έφθασαν το 40%. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν, επίσης, η μετοχή της ολλανδικής ΚLM και της γερμανικής Lufthansa.

Με απώλειες έκλεισαν και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατέγραφαν αξιόλογα κέρδη λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού». Οι διεθνείς τιμές του αργού ενισχύθηκαν σήμερα έως και 2,3% εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η αμερικανική αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τρίτης ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια της διεθνούς αγοράς με πετρέλαιο.

Ωστόσο, προς το τέλος των συνεδριάσεων οι επενδυτές προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών με αποτέλεσμα οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών να κλείσουν με απώλειες. Η μετοχή της Rοyal Dutch Petroleum υποχώρησε κατά 4,5%, ενώ εκείνη της TotalFinaElf σημείωσε πτώση 4,4%.

Μεγάλη πτώση σημείωσε σήμερα και ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να αποκομίσουν τα χθεσινά κέρδη. Η μετοχή της γαλλικής ΑΧΑ υποχώρησε κατά 6,2%. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να καλύψουν αποζημιώσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα