Στο 26% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2012, από 24,8% που ήταν το τρίτο τρίμηνο του ίδους έτους και 20,7% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2011, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1998, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των εν λόγω στοιχείων.
Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και ανήλθε σε 1.295.535.
Η απασχόληση, εν τω μεταξύ, μειώθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011, με τον αριθμό των απασχολούμενων να διαμορφώνεται σε 3.681.926 άτομα.
Ρεκόρ ανεργίας από το 1998 Στο 26% σκαρφάλωσε η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2012 από 24,8% που ήταν το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε το 1.295.535 και πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1988 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (57,8%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 65,0%.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, εξάλλου, ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,7%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (23,3%).
ΕΛΣΤΑΤ
Σε επίπεδο Περιφέρειας τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στη Δυτική Μακεδονία με 30,1% και στη Στερεά Ελλάδα με 28,6%. Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Νότιο Αιγαίο με 18,0% και στις Ιόνιους Νήσους με 17,2%.
Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (41,9%), ενώ ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Τριτάξιας Μέσης Εκπαίδευσης (30,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (14,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,6%).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 42,5% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,9% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 9,6% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.
Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 24,0% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 65,3%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ελλήνων υπηκόων (36,9% έναντι 25,0%). Επίσης, το 72,3% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,7%.
ΣΥΡΙΖΑ: Σε δυσθεώρητα ύψη η ανεργία
Σε δυσθεώρητα ύψη έχει φθάσει η ανεργία, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης που προωθεί μετατρέπει τους εντασσόμενους ανέργους σε σύγχρονους σκλάβους.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως «οι μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών, συντάξεων και κοινωνικών πολιτικών και η φορομπηχτική επίθεση σε βάρος του λαού αποτελούν δολοφονικό όπλο μαζικής καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, έχουν φτάσει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστά 35%, μέσα στο 2013».
Ο κ. Στρατούλης αναφέρει ακόμη «η κυβέρνηση με την προώθηση πεντάμηνων προγραμμάτων απασχόλησης με μισθούς πολύ κάτω από τον κατώτερο μισθό και χωρίς δικαιώματα και ασφάλιση δεν αντιμετωπίζει αλλά ανακυκλώνει την ανεργία και μετατρέπει τους εντασσόμενους σε αυτά ανέργους, και κυρίως τους νέους κάτω από 25 ετών, σε σύγχρονούς σκλάβους».