Περαιτέρω πτώση παρουσίασε η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου εμπορίας και επεξεργασίας μετάλλων το 2011, καθώς η οικονομική ύφεση οδήγησε σε σημαντική κάμψη της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική μελέτη της Hellastat, στην οποία σημειώνεται, πάντως, πως η υποχώρηση της αγοράς το 2011 ήταν συγκρατημένη, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών των βασικών μετάλλων τη συγκεκριμένη χρονιά περιόρισε τις απώλειες σε όρους εσόδων.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του πρωτογενούς αλουμινίου αυξήθηκε το 2011 κατά 5% στα 1.719 ευρώ / τόνο, ενώ η μέση τιμή του χαλκού αυξήθηκε κατά 11,4% σε 6.327 ευρώ / τόνο. Ωστόσο, το 2012 οι παραπάνω θετικές συνθήκες για τον κλάδο αντιστράφηκαν.
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη οδήγησαν στην υποχώρηση της ζήτησης και στην πτώση των τιμών στα βασικά μέταλλα. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους πρώτους 9 μήνες του 2012, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση, με την τάση υποχώρησης να χαρακτηρίζει τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.
Ο κλάδος επιβαρύνεται επίσης από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους, ενώ η υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής δεν επιτρέπει την αξιοποίηση στο μέγιστο των εγκαταστάσεων.
Από χρηματοοικονομική ανάλυση που έγινε σε 263 επιχειρήσεις του κλάδου προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος υποχώρησε το 2011 σε 1,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 2,3%.