Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2003 10:00
UPD:10:03

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ιαπωνικές μετοχές παρά τη χθεσινή πτώση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/09/577052.htm .

Θετικό αντίκτυπο είχε η δήλωση οικονομικού συμβούλου του ιάπωνα πρωθυπουργού ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει την πορεία της οικονομίας και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την τόνωση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο Χιντεκούγι Αϊζάουα, εκ των κορυφαίων στελεχών της ομάδας φορολογικών εμπειρογνωμόνων του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε προσφάτως ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην εθνική οικονομία και στις ιαπωνικές μετοχές.

«Πολύ εύκολα μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 μονάδες», είπε ο κ. Αϊζάουα ερωτηθείς για το τι μπορεί να προσφέρουν τα υπό ανακοίνωση μέτρα στο δείκτη Nikkei.

O παραπάνω δείκτης ενισχύθηκε σήμερα κατά 120,61 μονάδες ή 1,50% κλείνοντας στις 8.152,16 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ημερών. Σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 3,10%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από την αρχή του έτους.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 823,52 μονάδες αυξημένος κατά 8,78 μονάδες ή 1,08%. Τα συνολικά του κέρδη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έφθασαν το 2,4%.

Στη σημερινή άνοδο συνέβαλε επίσης και η ελαφρά υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου, η οποία ευνόησε τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Η μετοχή της Canon ενισχύθηκε σήμερα κατά 3,99%. Η παραπάνω μετοχή είχε κλείσει στη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες 3%. Με κέρδη άνω του 3% έκλεισε και η μετοχή της Olympus Optical.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Toyota Motor, αν και οι αρχικές του απώλειες σχεδόν εκμηδενίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης. Η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε χθες κέρδη – ρεκόρ για τρίτη διαδοχική χρονιά χάρη στις περικοπές κόστους και τις αυξημένες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Τα λειτουργικά κέρδη της Toyota -της μεγαλύτερης εταιρείας αυτοκινήτων στον κόσμο, βάσει χρηματιστηριακής αξίας- ανήλθαν σε 1,36 τρισ. γιεν (11,68 δισ. δολάρια) το οικονομικό έτος μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, η διοίκηση προέβη στην εκτίμηση ότι τα έσοδα της εταιρείας στη φετινή χρήση ενδέχεται να παραμείνουν στάσιμα ή ακόμη και να μειωθούν σε περίπτωση περαιτέρω ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα