ΣΕΒΕ: Ανάκαμψη με όχημα την εξωστρέφεια

Δ. Λακασάς: Να υποκαταστήσουμε κατά 30% τα εισαγόμενα προϊόντα με ελληνικά
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 14:07
MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς ανέφερε ότι «είναι αναγκαίο να αλλάξουμε επειγόντως καταναλωτικές συνήθειες και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα εσωστρέφειας στην κατανάλωσή μας. Στόχος μας πρέπει να είναι να υποκαταστήσουμε τουλάχιστον κατά 30% τα εισαγόμενα προϊόντα με ελληνικά».

Την εκτίμηση ότι, για να τεθεί η ελληνική οικονομία σε σταθερές βάσεις, θα πρέπει ένα επιπλέον 25% του ΑΕΠ να μεταφερθεί σε νέες εξαγωγικές δραστηριότητες, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς, μιλώντας σε συνέδριο του ΕΒΕΑ.

Όπως είπε, ο εθνικός μέσος όρος στην εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές % ΑΕΠ) στα αγαθά είναι σήμερα στο 12,4% και στα αγαθά και υπηρεσίες είναι στο 26%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 45%.

Θα προχωρήσουμε με όχημα το μότο «Παράγω και Εξάγω», τόνισε ο κ. Λακασάς, υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής θα έρθει με δύο τρόπους: με αύξηση της εγχώριας ζήτησης για τα ελληνικά προϊόντα και με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στις διεθνείς αγορές.

«Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε επειγόντως καταναλωτικές συνήθειες και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα εσωστρέφειας στην κατανάλωσή μας. Στόχος μας πρέπει να είναι να υποκαταστήσουμε τουλάχιστον κατά 30% τα εισαγόμενα προϊόντα με ελληνικά. Να ξεφύγουμε από τη λογική του “εγώ” και να λειτουργήσουμε στη λογική του “εμείς”», ανέφερε οπ πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, πρόσθεσε, θα γίνει με επένδυση στην εξωστρέφεια με την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών. Με μια στρατηγική που προωθεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, προχωρά στο country re-branding της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη και με στοχευμένες στρατηγικές μάρκετινγκ προβάλλει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, θέτει τέλος στη χρονοβόρα διαδικασία του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα και προχωρεί δυναμικά σε άρση των εξαγωγικών αντικινήτρων και εμποδίων, αλλά και στην αναγκαία αποδέσμευση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα