Η ομιλία του Θ. Καρατζά στη γ.σ. της Εθνικής

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2003 16:31

«Αγαπητοί Μέτοχοι,

Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων συγκαλείται σύμφωνα με το νόμο για να αποφασίσει για την έγκριση του ισολογισμού και τη διάθεση των ετήσιων κερδών. Της έγκρισης του ισολογισμού προηγείται η έκθεση διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία αναφέρεται στην εξέλιξη των εργασιών και στην οικονομική θέση της Τράπεζας, καθώς και στην προβλεπόμενη πορεία της.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συμμορφούμενος με τις διατάξεις του νόμου, έχω την τιμή να σας παρουσιάσω τον απολογισμό του έτους που έληξε, του 2002, και να αναφερθώ στην πορεία της Τράπεζας κατά το τρέχον έτος.

Το 2002 υπήρξε αναμφισβήτητα ένα έτος με πολλές και αντικειμενικές δυσκολίες. Για τρίτη συνεχή χρονιά τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπέστησαν σημαντικές απώλειες, ίσως τις μεγαλύτερες από τη μεγάλη κρίση του 1929. Επιπροσθέτως, εκτός από τη δυσμενή συγκυρία των αγορών, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας πραγματικής οικονομίας υπέστη σοβαρή επιβράδυνση.

Στην Ελλάδα, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον συνέπεσε με το τέλος των κεφαλαιακών κερδών του τραπεζικού τομέα, ως απόρροια της μείωσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων λόγω της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Ως εκ τούτου, τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου της σημείωσαν πτώση για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σε αυτό το περιβάλλον τα προ φόρων κέρδη της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν κατά το έτος 2002 σε € 297 εκατ. έναντι € 647 εκατ. του 2001, παρουσιάζοντας μείωση κατά 55%, ενώ τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν το 2002 σε € 350 εκατ. έναντι € 699 εκατ. το 2001..

Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά επηρεάζονται από το σημαντικό, αλλά έκτακτο, πρόσθετο κόστος το οποίο ανέλαβε η Τράπεζα λόγω της εφαρμογής του προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού.

Εντούτοις, αντιλαμβανόμενος τη απογοήτευση των μετόχων από την πορεία της μετοχής, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η χρηματιστηριακή τιμή της αδικεί τις επιδόσεις, το δυναμισμό της και δεν αντικατοπτρίζει την προοπτική για τη μελλοντική της πορεία. Αλλωστε, η πρόσφατη ανάκαμψη της τιμής της μετοχής, σε επίπεδο το οποίο πλησιάζει εκείνο του τέλους έτους, είναι ενδεικτικό της υπερβολικής πτώσης της τιμής της μετοχής που προηγήθηκε.

Η ανάλυση της απόδοσης της Εθνικής Τράπεζας στους πραγματικούς τομείς δραστηριότητάς της, δηλαδή στις αμιγώς τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές εργασίες, δείχνει ότι συνέχισε την ανάπτυξή της και βελτίωσε την οργανική της κερδοφορία το 2002. Ειδικότερα, εάν εξαιρέσουμε τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις χρηματαγορές και τα έκτακτα αποτελέσματα, τα κέρδη από τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές εργασίες παρουσίασαν ανοδική τάση κατά τη διάρκεια του έτους και αυξήθηκαν κατά 4.316%% σε σχέση με το 2001, ανερχόμενα σταθερά από 81 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 108 εκατ. το τελευταίο τρίμηνο. Μάλιστα, εάν εξαιρέσουμε την αύξηση των προβλέψεων στη θυγατρική Stopanska Banka λόγω των έκτακτων γεγονότων στην ΠΓΔΜ, τα καθαρά οργανικά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 13% το 2002.

Αυτή η θετική απόδοση της Εθνικής Τράπεζας στους τομείς της πραγματικής δραστηριότητάς της δείχνει ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε τα τελευταία έξι χρόνια ήταν η ορθή και αρχίζει ήδη να αποδίδει και αποδίδει καρπούς.

Έχει αξία νομίζω να κάνω σήμερα μια επισκόπηση των στόχων της Τράπεζας και της στρατηγικής την οποία ακολουθεί. Πιστεύω, ακράδαντα ότι έχουμε κάνει σωστές επιλογές και ότι, αν συνεχίσουμε με σταθερότητα προς αυτές τις κατευθύνσεις το 2003 και πέραν, η Τράπεζα θα παρουσιάσει κερδοφορία σε διεθνές επίπεδο.

Ό στρατηγικός στόχος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας είναι η δημιουργία αξίας για το μέτοχο προσφέροντας ταυτόχρονα υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες και την κοινωνία γενικότερα. Βασική επιδίωξη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σήμερα είναι να ισχυροποιηθεί περαιτέρω στην ενιαία ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά που δημιουργείται. Με αυτόν το στόχο, τα τελευταία χρόνια επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε ο μετασχηματισμός του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σε ένα σύγχρονο, δυναμικό και πρωτοπόρο πιστωτικό ίδρυμα που κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά. Η διαδικασία αυτή αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο τόσο εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού όσο και των αναγκών για πιο άμεση και σύγχρονη σχέση της Τράπεζας με τον πελάτη.

Σήμερα, η δύσκολη οικονομική συγκυρία και οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως επιβάλλουν την προσεκτική μεγέθυνση σε τομείς και δραστηριότητες:

-όπου ο Όμιλος έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα,

-που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και,

-προπαντός, μπορούν να παράγουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε σχέση με τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.

Αυτονόητο είναι ότι αυτές οι επιλογές ταυτίζονται με τη συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών με στόχο την πληρέστερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

Οι κύριοι άξονες στους οποίους κινείται και θα εξακολουθήσει να κινείται η Εθνική Τράπεζα είναι η λιανική τραπεζική, η χρηματοδότηση μικρών και μεσαίου μεγέθους εταιρειών, η διαχείριση περιουσίας και οι τραπεζο-ασφάλειες σε συνδυασμό με την επέκταση της Τράπεζας στη ΝΑ Ευρώπη.

Συνακόλουθο είναι ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στον διαρκή εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας του Ομίλου στις νέες ανάγκες της αγοράς, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία. Με επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα συστήματα και νέες διαδικασίες η Τράπεζα στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητάς της.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναλύσω τον καθέναν από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας.

1. Πρώτον, η λιανική τραπεζική είναι η κινητήρια δύναμης της Τράπεζας.

Πριν από πέντε χρόνια η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε την αλλαγή της στρατηγικής με έμφαση στην περαιτέρω διείσδυση στη λιανική τραπεζική. Αυτή η απόφαση αποτέλεσε ορόσημο για τη μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο τραπεζικό οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να καταστεί η “Τράπεζα της Ελληνικής Οικογένειας” δίνοντας προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών του Έλληνα και της Ελληνίδας και παρέχοντας ένα μεγάλο φάσμα σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρονται όχι μόνο απλά καταθετικά προϊόντα αλλά και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, αμοιβαία κεφάλαια, ασφάλειες ζωής, επενδυτικά προϊόντα, κτλ. Η προσφορά των υπηρεσιών αυτών έχει στόχο την αξιοποίηση της ευρείας πελατειακής βάσης της γιατί, όπως γνωρίζετε, τα δύο τρίτα του ενεργού πληθυσμού της χώρας συναλλάσσονται με την Εθνική Τράπεζα.

Στα μέσα του 2002, η Τράπεζα αποφάσισε να επεκτείνει το επιτυχές πρότυπο της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης στην επαγγελματική (χορηγήσεις προς επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως), εντάσσοντας την τελευταία στη λιανική τραπεζική. Η αναδιάρθρωση αυτή έτυχε σημαντικής ανταπόκρισης από τους εν λόγω πελάτες, με τα υπόλοιπα δανείων της επαγγελματικής πίστης να παρουσιάζουν αύξηση κατά περίπου 35% από το Μάρτιο του 2002 μέχρι το Μάρτιο του 2003.

Ο τομέας της λιανικής τραπεζικής στο τέλος του 2002 αντιπροσωπεύει πλέον του 44% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου έναντι 38% στο τέλος του 2001. Το ποσοστό πλησιάζει το 50% του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Επιδίωξη της Εθνικής Τράπεζας είναι η περαιτέρω συμμετοχή της λιανικής τραπεζικής στις εργασίες και την κερδοφορία του Ομίλου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Εθνική Τράπεζα αξιοποιεί το εκσυγχρονισμένο δίκτυο καταστημάτων της και τα εναλλακτικά δίκτυα διανομής, καθώς και τις ευκαιρίες για σταυροειδείς πωλήσεις, με στόχο την αξιοποίηση της ευρείας πελατειακής της βάσης. Σταθερή επιδίωξη της ΕΤΕ αποτελεί η αύξηση του βαθμού ικανοποίησης του πελάτη και η δημιουργία πιστής πελατειακής βάσης με στόχο τη μετατροπή του χαρτοφυλακίου καταναλωτικής πίστης από «Χαρτοφυλάκιο Προϊόντων» σε «Χαρτοφυλάκιο Πελατών».

2. Δεύτερον, η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νευραλγικό κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η περαιτέρω διείσδυση στη χρηματοδότηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) αποτελεί στόχο-πρόκληση για την Εθνική Τράπεζα. Οι ΜΜΕ αποτελούν τη βάση της ελληνικής οικονομίας. Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις αυτές έχει υψηλά περιθώρια ανάπτυξης καθώς “η χρηματοοικονομική παιδεία” των επιχειρήσεων αυτών συνεχώς βελτιώνεται, ενώ η ανάγκη τους για μεγέθυνση και ανάπτυξη αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στην προσπάθειά τους για μεγέθυνση, η ΕΤΕ καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αξιοποίηση του μεγάλου εταιρικού πελατολογίου της, η διάθεση νέων προϊόντων σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων, αλλά και η εκμετάλλευση των ευκαιριών που προκύπτουν από την ενεργή παρουσία της στην αξιολόγηση και διάθεση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις ΜΜΕ τα επόμενα χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία της νέας αυτής προσπάθειας είναι πολύ θετικές, με τις χορηγήσεις προς τις ΜΜΕ να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του 2002.

3. Τρίτον, για να είμαστε έτοιμοι για το αύριο πρέπει η Τράπεζα να επικεντρωθεί στην διαχείριση περιουσίας πελατών και στις τραπεζοασφάλειες.

Η διαχείριση περιουσίας πελατών ή asset management, όπως αναφέρεται διεθνώς, βρίσκεται στη χώρα μας ακόμη σε πρώιμη φάση. Τα επόμενα χρόνια, η επενδυτική συμπεριφορά του Έλληνα αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά εξαιτίας της ανάγκης για τοποθετήσεις σε πιο σύνθετα προϊόντα και για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων του κάθε ιδιώτη ανάλογα με τις ανάγκες του, τις εισοδηματικές του δυνατότητες και τη διάθεσή του για ανάληψη μικρότερου ή μεγαλύτερου κινδύνου.

Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αμέσως στο νέο τοπίο που σταδιακά διαμορφώνεται βοηθώντας τα ελληνικά νοικοκυριά σε αυτό το νέο εγχείρημα. Η διάθεση στο ελληνικό επενδυτικό κοινό προϊόντων που προσφέρουν ευρύ φάσμα επιλογών σε μετοχές, ομόλογα και προϊόντα χρηματαγοράς, καλύπτοντας τις σημαντικότερες αγορές χρήματος και κεφαλαίου, αποτελεί μια πρώτη απάντηση σε αυτή την πρόκληση.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει μάλιστα στην έκδοση νέων καταθετικών – επενδυτικών προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου, που παρέχουν τη δυνατότητα απόδοσης υψηλότερης από εκείνη που προσφέρουν τα απλά καταθετικά προϊόντα, η οποία σήμερα, εξαιτίας της μείωσης των επιτοκίων διεθνώς, βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η θετική ανταπόκριση που παρατηρείται υποδηλώνει την ανάγκη για νέα προϊόντα που θα καλύπτουν πληρέστερα και σωστότερα τις ανάγκες του Έλληνα καταθέτη.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Ιδιωτών Πελατών με στόχο την ανταπόκριση στις ανάγκες πελατείας με σχετικά υψηλά διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια. Το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα έχει την ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων (treasury) στην Ελλάδα με ευρύ πελατολόγιο αποτελεί πλεονέκτημα για την επιτυχία του εγχειρήματος όσον αφορά τόσο την προσέλκυση πελατείας όσο και την επιτυχημένη διαχείριση των υπό επένδυση κεφαλαίων.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στον τομέα των τραπεζοασφαλειών (banc assurance). Είναι γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα, σήμερα, υπολείπεται σημαντικά των μελλοντικών αναγκών. Η απαίτηση για καλύτερη και πληρέστερη ασφάλιση έναντι μελλοντικών κινδύνων και η ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης για συντάξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ασφαλιστικά προϊόντα τα επόμενα χρόνια. Η Εθνική Τράπεζα, μέσω της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέρει σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν τις νέες αυξημένες ανάγκες του Έλληνα ασφαλιζόμενου.

4. Τέταρτον, η έντονη διεθνής παρουσία του Ομίλου συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την διαφοροποίηση των εσόδων.

Στρατηγικός στόχος για την Εθνική Τράπεζα τα επόμενα έτη δεν είναι μόνο η αξιοποίηση των δυνατοτήτων στην εσωτερική αγορά, αλλά και η δραστηριοποίησή της σε περιοχές εκτός της ελληνικής επικράτειας με στόχο να καταστεί το ισχυρότερο τραπεζικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το 2002, εδραιώσαμε την παρουσία μας στη Σερβία και στόχος για το 2003 είναι η περαιτέρω επέκταση της Τράπεζας στην Ρουμανία.

Γενικά, η παρουσία και η επέκταση της Τράπεζας στο εξωτερικό θα πρέπει να συναρτάται και να συνοδεύεται από αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα με βάση την απόδοση των επενδυόμενων κεφαλαίων. Για το λόγο αυτόν η Τράπεζα έχει εγκαινιάσει και ενεργοποιήσει ευρεία αναδιάρθρωση της παρουσίας του Ομίλου στο εξωτερικό της οποίας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Έτσι, το 2002 τα καθαρά έσοδα από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό έφτασαν στο 25% περίπου των συνολικών καθαρών εσόδων (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα διαπραγματευτικά κέρδη) σε επίπεδο Ομίλου, έναντι 12% το 2001.

Επιδίωξη της ΕΤΕ για τα επόμενα έτη αποτελεί η σταδιακή επέκτασή της στη Βαλκανική σε εργασίες λιανικής τραπεζικής με την κατάλληλη μεταφορά του επιτυχούς μοντέλου που ανέπτυξε και ακολουθεί στην Ελλάδα. Ο στόχος της δημιουργίας ενός Ομίλου με ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή γρήγορα θα φέρει θετικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι η περιοχή απολαμβάνει περίοδο ανάπτυξης του ΑΕΠ πάνω από 4% ετησίως και ενισχύεται η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, ιδιαίτερα τις ξένες.

5. Πέμπτον, η αύξηση της παραγωγικότητας και η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών είναι τα κλειδιά για την αύξηση της κερδοφορίας.

Παράλληλα με τους στόχους της αύξησης των εσόδων μέσω της αύξησης του όγκου των τραπεζικών εργασιών αλλά και της περαιτέρω διείσδυσης σε τομείς με αυξημένα περιθώρια κέρδους, είναι επιβεβλημένη η συνετή διαχείριση και κατά το δυνατόν η περιστολή του λειτουργικού κόστους της Τράπεζας και του Ομίλου γενικότερα.

Μέσα στο 2002 προωθήθηκε, και στο μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρώθηκε, ένα πρόγραμμα ευρείας αναδιάρθρωσης του δικτύου των καταστημάτων του Ομίλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σκοπός αυτής της αναδιάρθρωσης υπήρξε αφενός η αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας του δικτύου και αφετέρου η περιστολή των λειτουργικών εξόδων, σε συνδυασμό με την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών προς την πελατεία.

Με σκοπό την ανανέωση του προσωπικού μας και την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις σύγχρονες πελατοκεντρικές διαδικασίες, προχωρήσαμε σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων από την Τράπεζα. Λόγω της αποχώρησης του προσωπικού, που ξεπέρασε τους 1.500 εργαζόμενους σε επίπεδο Ομίλου (7% του συνόλου του προσωπικού), και της περιστολής των υπερωριών, οι δαπάνες προσωπικού εμφανίζουν για πρώτη φορά μείωση το 2002 (κατά 0.5% έναντι της προηγούμενης χρήσης). Τα οφέλη από τη μείωση του προσωπικού αναμένεται να γίνουν περισσότερο εμφανή το 2003, κατά το οποίο η αύξηση του συνολικού λειτουργικού κόστους θα είναι συγκρατημένη.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι μετά από τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του Ομίλου (με νέα συστήματα και προγράμματα), το συνολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Ως αποτέλεσμα η σχετική επιβάρυνση της Τράπεζας θα βαίνει μειούμενη τα προσεχή έτη.

6. Έκτον, ο επιτυχής έλεγχος των κινδύνων θα ξεχωρίσει τις πιο ικανές τράπεζες στη σημερινή αντίξοη συγκυρία.

Η Εθνική Τράπεζα λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων σε υψηλά επίπεδα. Για το λόγο αυτόν αποτελεί προτεραιότητά της η ορθή και έγκαιρη αξιολόγηση των αιτήσεων για χορήγηση πιστώσεων με την εφαρμογή σύγχρονων διαδικασιών και συστημάτων αξιολόγησης. Επιπλέον, η Τράπεζα ακολουθεί συντηρητική πολιτική όσον αφορά τον κίνδυνο αγοράς, παρακολουθώντας όλους τους επιμέρους κινδύνους αγοράς σε ημερήσια βάση (μέθοδος VAR). Παράλληλα γίνεται προληπτική και συστηματική παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο οποίο έχει σημειωθεί σημαντική αναβάθμιση των συστημάτων παρακολούθησης, με την πρόσφατη εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης της Moody´s (MRA).

Αποτέλεσμα των παραπάνω και παρά τη μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων στη λιανική τραπεζική τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Τεκμήριο της συστηματικής δουλειάς που γίνεται αποτελεί η δημιουργία εξαιρετικά ελάχιστων νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη λιανική τραπεζική (καταναλωτική και στεγαστική). Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά την τελευταία τετραετία στην κτηματική πίστη, σωρευτικά, αντιπροσωπεύει μόλις το 0.8% των αντίστοιχων εκταμιεύσεων της περιόδου, ενώ την ίδια τετραετία η εντυπωσιακή αύξηση των υπολοίπων της καταναλωτικής πίστης κατά € 1 800 εκατ. οδήγησαν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων κατά μόλις € 35 εκατ.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στη συμβολή στα θετικά επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα της Τράπεζας της δυναμικής πορείας της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με εκείνη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει πολλαπλάσιος του αντίστοιχου της ευρωζώνης, ωθούμενος από το σταθερό περιβάλλον, που προέρχεται από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και από τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές

που έγιναν στην ελληνική οικονομία κατά την τελευταία δεκαετία. Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι υφίσταται έντονη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία των τραπεζών.

Με γνώμονα τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος € 0.45 ανά μετοχή για την οικονομική χρήση του 2002. Το συνολικό διανεμόμενο ποσό ανέρχεται σε € 104.3 εκατ. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει επίσης να λάβουν οι μέτοχοι μία μετοχή ανά δέκα μετοχές, από την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

Πιστεύω ότι η στρατηγική που έχουμε χαράξει εδώ και 6 χρόνια είναι η μόνη που μπορεί να ενισχύσει την Εθνική Τράπεζα και να της δώσει τη δύναμη να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητες και την κερδοφορία της. Στόχος μας παραμένει η δημιουργία αξίας για το Μέτοχο, για τον Πελάτη, για τον Εργαζόμενο και για την Κοινωνία γενικότερα. Η στρατηγική μας θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και περαιτέρω εξέλιξη στον τομέα της λιανικής τραπεζικής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη σύνθετων τραπεζικών προϊόντων που να ικανοποιούν τις συνεχώς εξελισσόμενες αποταμιευτικές ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, στην επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων της Τράπεζας και στη διαρκή συγκράτηση του κόστους.. Η πιστή εφαρμογή αυτής της στρατηγικής εξασφαλίζει ένα καρποφόρο μέλλον για την Τράπεζα.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2003 αποδεικνύουν τις υψηλές αποδόσεις τις οποίες μπορεί να προσφέρει η Τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο 2003 σε € 112 εκατ., αυξημένα κατά 28% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα των τεσσάρων τριμήνων του 2002 και κατά 52% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002. Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζουν μείωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002 κατά 17% κυρίως λόγω της μη επανάληψης των υψηλών διαπραγματευτικών κερδών του πρώτου τριμήνου του 2002.

Εξαιρουμένων των εκτάκτων αποτελεσμάτων τα οποία είχαν επιβαρύνει δυσανάλογα το τελευταίο 3μηνο του 2002, ο ρυθμός αύξησης των καθαρών επαναλαμβανόμενων - δηλαδή οργανικών - κερδών του Ομίλου αυξάνονται κατά περίπου 5% έναντι του προηγουμένου τριμήνου και 40% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2002. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στη βελτίωση των οργανικών εσόδων του Ομίλου, στη δραστική περιστολή των λειτουργικών δαπανών και στη διατήρηση της δυναμικής του Ομίλου στη λιανική τραπεζική.

Τονίζω ότι η βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας σε συνδυασμό με την ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου είναι σε θέση να εγγυηθούν τη μελλοντική επέκταση της Εθνικής Τράπεζας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Καταλήγοντας θα ήθελα να απευθύνω την ευγνωμοσύνη μου και τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς όλο το Προσωπικό για τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά το 2002.

Επίσης θα ήθελα εγώ προσωπικά και η Διοίκηση της Τράπεζας να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη σας και να σας υποσχεθούμε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο εντατικό ρυθμό για τη διαρκή βελτίωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα