Ολα ανοικτά στο τραπέζι Κύπρου - τρόικας

Εντατικοί ρυθμοί για το σχέδιο διάσωσης - Φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις στην «πρώτη γραμμή»
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 07:00
EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η τρόικα επιμένει ιδιαίτερα σε αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5% δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, επικεφαλής του νεοσύστατου Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας στην Κύπρο.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με τους διεθνείς πιστωτές για το σχέδιο διάσωσης, με τη Λευκωσία να εμφανίζεται διατεθειμένη για υποχωρήσεις σε ζητήματα, όπως αυτό του εταιρικού φόρου, αλλά και το Βερολίνο να ρίχνει τον πήχη των απαιτήσεών του, αναγνωρίζοντας ότι εάν δεν συναφθεί άμεσα δανειακή σύμβαση, υπάρχει κίνδυνος νέων αναταράξεων στο σύνολο της Ευρωζώνης

Μεταξύ των ζητημάτων, που έχουν έλθει στο προσκήνιο, είναι η πιθανή συμβολή της Ελλάδας, στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και το ενδεχόμενο είτε συρρίκνωσης του «πακέτου» κοντά στα 10 δισ. ευρώ, είτε υποβάθμισης του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ o νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, επικεφαλής του νεοσύστατου Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας στην Κύπρο, ανέφερε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, ενώ τόνισε ότι η τρόικα επιμένει ιδιαίτερα σε αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%.

Οπως εξήγησε το αίτημα αυτό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την κυπριακή κυβέρνηση, εφόσον, ωστόσο, υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ζητηθεί περαιτέρω αύξηση για τουλάχιστον μία δεκαετία, ώστε να μην αποθαρρυνθούν επιχειρήσεις, που θα επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Αποδεκτός ενδέχεται να γίνει «αναγκαστικά», σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, και ο φόρος χρηματοπιστωτικός συναλλαγών, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια από τη Γερμανία και τη Γαλλία να επιβληθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης. Ο οικονομολόγος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βοήθεια, που θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα.

Οπως είπε το ιδεώδες θα ήταν να θεωρηθούν ως ελληνικές οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή, εξήγησε, το έλλειμμα των 2-3 δισεκατομμυρίων, που εμφανίζουν, θα θεωρηθεί ελληνικό και θα το αναλάβει η τρόικα, που ασχολείται με την Ελλάδα. Σε μία ένδειξη της επιτάχυνσης των διαδικασιών, εν τω μεταξύ, η γερμανική Κάτω Βουλή θα ψηφίσει πιθανότατα, την επόμενη εβδομάδα, για το κυπριακό πακέτο βοήθειας, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει απόφαση του Eurogroup ότι η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Κατηγορη­ματικά αντίθετος σε ένα «κουρέμα» των τραπεζικών καταθέσεων δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ, σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Bloomberg σημείωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, που εμφανίζεται να ζητεί η τρόικα. «Μία τέτοια κίνηση θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές, ενώ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και τις αγορές ομόλογων». Ο κ. Μάιστερ πυροδότησε ερωτηματικά και για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο «δεν επιμένει στο να έχει οικονομική συμβολή, αρκεί να υπάρχει το στίγμα του στο σχέδιο». Εάν το ΔΝΤ δεν παράσχει χρηματοδότηση, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν χρειάζεται να ανησυχούν στο σχεδιασμό του προγράμματος για τα επίπεδα του κυπριακού χρέους. Δημοσίευμα της Wall Street Journal, ωστόσο, ανέφερε ότι η τρόικα αναζητεί τρόπους να περιορίσει το μέγεθος του πακέτου από τα 17 δισ. ευρώ σε περίπου 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να διατηρηθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.

Εκκληση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο, προκειμένου να μην υπάρξει μετάδοση του προβλήματος, απηύθυνε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Γερμανικών Ινστιτούτων Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, επισημαίνοντας την ανάγκη για κούρεμα του κυπριακού χρέους. «Η κρίση προσφέρει μία ευκαιρία στη Γερμανία να δείξει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους και η συμμετοχή των ιδιωτών μπορούν να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης του προβλήματος» τόνισε σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα