Σημαντική πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2003 11:36

ΕΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικρατούν αυτή την ώρα στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό μετά τη νέα άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία υπονομεύει τις γερμανικές εξαγωγές.

Αρνητικό αντίκτυπο έχουν επίσης και τα διάφορα δημοσιεύματα περί παραίτησης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Χανς Αϊχελ παρά τη σημερινή διάψευσή τους από τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Την έντονη φημολογία περί παραίτησης του Αϊχελ πυροδότησαν τα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/10/580235.htm και http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/08/573831.htm .

Στις 11:15 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Xetra DAX σημείωνε πτώση κατά 1,12% έχοντας διαμορφωθεί στις 2.923,33 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας (2.922).

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW και DaimlerChrysler υποχωρούν κατά 1,21% και 2,18% αντιστοίχως. Η μετοχική τιμή της Volkswagen καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,48%.

Μεγαλύτερη πτώση (3,72%) σημειώνει ο τίτλος της TUI, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής εταιρείας στην Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού SARS.

Aντιθέτως, άνοδο (1,59%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή της Commerzbank. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο κ. Μ. Κόλχαουζεν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, επεσήμανε πως οι πιθανότητες εξαγοράς της γερμανικής τράπεζας έχουν αυξηθεί, καθώς η επιστροφή της Commerzbank στην κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στην τιμή της μετοχής της.

Η Commerzbank προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα πως το 2003 θα είναι κερδοφόρο ύστερα από ζημίες ύψους 298 εκατ. ευρώ της περυσινής χρονιάς. Από τον Οκτώβριο οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχουν ενισχυθεί κατά 75%, όμως η χρηματιστηριακή της αξία δεν ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα