Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία έχουν επισκιάσει τις ενδείξεις για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνουν και τα πρόσφατα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, τα οποία καταδεικνύουν επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και των πωλήσεων λιανικής με παράλληλη εκτίναξη του πληθωρισμού.
Στις 13.00 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραφε απώλειες 0,39% στις 1.190,97 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 παρέμενε αμετάβλητος στις 6.484,08 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρούσε κατά 0,39% στις 3.825,16 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσε κατά 0,32% στις 7.960,85 μονάδες. Στο ιταλικό χρηματιστήριο, ο δείκτης FTSE MIB σημείωνε απώλειες 0,98% στις 16.046,99 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, εξαιτίας της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ιταλίας από τον οίκο Fitch, ο οποίος επισημαίνει τις επιπτώσεις που έχει για την ιταλική οικονομία η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση.
«Πιστεύω ότι η υποβάθμιση της Ιταλίας λειτούργησε κάπως σαν προειδοποιητικό καμπανάκι», σχολιάζει στο Reuters ο Άλαστερ Γουίντερ από τη Daniel Stewart & Co. Όπως εξηγεί, τα αδύναμα στοιχεία για την Κίνα σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την Ευρωζώνη έχουν κάνει επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι διστάζουν να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα από τα ήδη υψηλά επίπεδα του Μαρτίου.